SLANI ROLAT: Ukusno hladno predjelo

Jelena Stojković 02. 02. 2023. u 07:30

Recept za slani rolat ne zahteva veliko kulinarsko iskustvo, ali predstavlja predjelo raskošnog ukusa i dekorativnog izgleda. Često se može naći na slavskim trpezama.

Foto: J.S.

Za pripremu rolata je potrebno oko sat vremena. Potrebni sastojci za koru, fil i dekoraciju:

Za koru:

  • 100 ml vode
  • 80 ml ulja
  • 100 grama belog brašna tip 400
  • 4  cela jajeta

Za fil:

  • 300 grama rendanog tvrđeg sira
  • 300 grama sitno seckane pileće šunke
  • 5 sitno seckanih kiselih krastavčića
  • 2 čaše kisele pavlake

Za dekoraciju:

  • 1 pavlaka
  •  rendanog sira po potrebi
  • Dekorativno se mogu koristiti i masline

Foto: J.S.

 

Kora se priprema tako što se pomešaju voda i zejtin i stavi se da provri, zatim dodati 100 grama brašna. Dobro izmešati, skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi. Kada je hladno dodavati jaja, jedno po jedno, i mutiti mikserom. Kada se dobije homogena smesa sipa se u podmazani pleh. Peći na 250 stepeni, petnaestak minuta, ne dozvoliti da se kora prepeče. Pečeno se izruči na mokru krpu i uvije.

Dok se kora hladi pripremiti fil. Sve sastojke pomešati (kao za rusku salatu). Deo sira ostaviti za dekoraciju.

Razmotati testo i premazati ga filom, zatim uviti rolat koji se odozgo premaže jednom pavlakom i posuti rendanim sirom.

Pogledajte više