STARINSKO SRPSKO JELO: Krompirača sa pirinčem i kobasicom, pravo zadovoljstvo ukusa

Jovana Vasić 28. 01. 2025. u 09:00

Starinsko sočno jelo koje možete da pravita sa bilo kojom vrstom kobasice, koju god da imate, dovoljan vam je jedan red kolutova. Luk ovom jelu daje slast, a pirinač u kombinaciji sa jako malo brašna pravi jelo kremastim.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

za tepsiju dimenzija 30 x 20

  • 5 – 6 većih krompira
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 red kobasice bilo koje ( težina može da varira zavisno koliko debelo kolutove isečete, može da se priprema čak i sa kulenom i slaninom )
  • 200 ml pirinča ( 1 šolja )
  • 1 kašika suvog začina
  • 1 kašika brašna
  • 1l vode
  • 50 ml ulja

Priprema:

Uključiti rernu na 200 stepeni. Očistiti i iseći crni luk na tanke kriške. Rasporediti ga po dnu tepsije.

Očistiti krompir pa ga iseći na tanke kolutove i njime prekriti crni luk. Slagati tako da jedan kraj koluta prelazi preko drugog, da baš nema prostora između kolutova krompira. Preko posuti pirinčem, a preko njega poslagati kolutove kobasice. Preko kobasice poslagati drugu polovinu krompira. Pomešati vodu sa uljem, suvim začinom i brašnom. Razmutiti da nema grudvica pa preliti preko krompira u tepsiji. Sve treba da ” pliva”, ali ne brinite ta voda će ispariti, a krompiru je potrebna da bi omekanio, prvo se skuvao pa onda zapekao. Staviti da se peče oko 90 minuta. Gotovo je kada je krompir odgore blago porumenio, a u plehu još uvek ima malo safta. Izvaditi i prohladiti 10- ak minuta jer je sve jako vrelo, posebno krompir i pirinač, pa onda poslužiti.

(trpeza)

Pogledajte više