PUNJENI PATLIDŽAN: Savršen spoj povrća i mesa daće celom jelu neodoljivu aromu
Jednostavan i ukusan recept.
Sastojci:
- 2 patlidžana
- 500 g mlevene ćuretine
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 200 ml pasiranog paradajza
- 1 dl suvog vina
- 1/2 kašičice origana
- so, biber
- ulje
- 200 g topivog sira (gauda, edamer)
- par listića svežeg bosiljka
Priprema:
Operite patlidžane, osušite ih i presecite napola. Utrljajte so u meso i sačekajte 15 minuta. Dobro ih iscedite, premažite uljem i pecite 25 minuta na 180 stepeni. Za sos propržite sitno seckani luk i dodajte meso. Dolijte vino i sačekajte da ispari. Potom dodajte sitno seckan čen belog luka, origano, so i biber pa sve zalijte pasiranim paradajzom. Ukuvajte sos da bude lepo gust. Pečene patlidžane prohladite, pa im izdubite meso i pomešajte ga s ohlađenim sosom od ćuretine. Napunite ih sosom, odozgo pospite rendani sir s umakom i na kraju na svaki patlidžan rasporedite mocarelu rezanu na ploškice. Patlidžane složite u prethodno podmazanu posudu za pečenje, pošpricajte odozgo maslinovim uljem, stavite par listića bosiljka i vratite u pećnicu da se zapeku još 15-20 minuta na 180 stepeni.
(trpeza)