PILEĆE ĆUFTE SA NJOKAMA: Idealan ručak ako vam se jede nešto ukusno
Pileće ćufte sa njokama prave se u aromatičnom belom sosu i dodatno posipaju kačkavaljem.
Sastojci:
- 450 g mlevene piletine
- 240 g prezli
- 1 veliko jaje
- 1 kašičica mešavine biljnih začina
- 1 kašičica soli, ili po potrebi
- 1/2 kašičice bibera
- 1/2 kašičice belog luka u prahu
- 240 g paradajza, iseckanog
- 50 g sitno narendanog kačkavalja, plus za serviranje
- 1/2 malog žutog luka, sitno iseckanog
- 4 čena belog luka, sitno iseckana
- 240 ml pilećeg bujona
- 120 ml suvog belog vina
- 500 g njoki
- 700 g bebi spanaća
- 120 ml pavlake za kuvanje
Priprema:
Kako biste napravili pileće ćufte, u posudi rukama pomešajte mlevenu piletinu, prezle, jaje, mešavinu začinskog bilja, so, biber, beli luk u prahu, 120 g paradajza i 120 g kačkavalja. Napravite od smese 18 ćufti. Propržite ih na tiganju na malo ulja, dok ne porumene.
U lonac ubacite luk, beli luk, bujon, vino i malo ulja, pa začinite solju. Ubacite ćufte i kuvajte 1 sat. Nakon toga prebacite ćufte u pleh obložen folijom i pecite ih u rerni oko 8 minuta, dok ne postanu zlatnobraon boje.
Ubacite njoke i preostali paradajz u lonac u kome ste kuvali ćufte i promešajte da se sve sjedini. Pokrijte i kuvajte dok njoke ne omekšaju, oko 20 minuta. Umešajte spanać, pavlaku za kuvanje i kačkavalj.
U međuvremenu izvadite ćufte iz rerne i vratite ih u lonac. Pokrijte i kuvajte dok spanać ne usahne, još oko 5 minuta. Podeliti njoke i ćufte u činije. Pospite sa još kačkavalja.
(stvarukusa)