PILEĆE ĆUFTE SA NJOKAMA: Idealan ručak ako vam se jede nešto ukusno

Jovana Vasić 17. 01. 2025. u 09:00

Pileće ćufte sa njokama prave se u aromatičnom belom sosu i dodatno posipaju kačkavaljem.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 450 g mlevene piletine
  • 240 g prezli
  • 1 veliko jaje
  • 1 kašičica mešavine biljnih začina
  • 1 kašičica soli, ili po potrebi
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • 240 g paradajza, iseckanog
  • 50 g sitno narendanog kačkavalja, plus za serviranje
  • 1/2 malog žutog luka, sitno iseckanog
  • 4 čena belog luka, sitno iseckana
  • 240 ml pilećeg bujona
  • 120 ml suvog belog vina
  • 500 g njoki
  • 700 g bebi spanaća
  • 120 ml pavlake za kuvanje

Priprema:

Kako biste napravili pileće ćufte, u posudi rukama pomešajte mlevenu piletinu, prezle, jaje, mešavinu začinskog bilja, so, biber, beli luk u prahu, 120 g paradajza i 120 g kačkavalja. Napravite od smese 18 ćufti. Propržite ih na tiganju na malo ulja, dok ne porumene.
U lonac ubacite luk, beli luk, bujon, vino i malo ulja, pa začinite solju. Ubacite ćufte i kuvajte 1 sat. Nakon toga prebacite ćufte u pleh obložen folijom i pecite ih u rerni oko 8 minuta, dok ne postanu zlatnobraon boje.

Ubacite njoke i preostali paradajz u lonac u kome ste kuvali ćufte i promešajte da se sve sjedini. Pokrijte i kuvajte dok njoke ne omekšaju, oko 20 minuta. Umešajte spanać, pavlaku za kuvanje i kačkavalj.

U međuvremenu izvadite ćufte iz rerne i vratite ih u lonac. Pokrijte i kuvajte dok spanać ne usahne, još oko 5 minuta. Podeliti njoke i ćufte u činije. Pospite sa još kačkavalja.

(stvarukusa)

Pogledajte više