UKUSAN I ZASITAN OBROK ZA BADNJI DAN: Posni paprikaš od sočiva, jelo na kašiku koje prija svima

Jovana Vasić 06. 01. 2025. u 09:00

Posni paprikaš od crvenog sočiva je jelo na kašiku koje će prijati svima.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 velike šargarepe, iseckane na male kocke
  • 1 srednji crni luk, isečen na kockice
  • 2 stabljike celera, isečene na kockice
  • 3 čena belog luka, vrlo sitno iseckana
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • 2 kašike dimljene paprike
  • ¼ kašičice mlevenog kima
  • ¼ kašičice bibera
  • 300 g crvenog sočiva, ispranog
  • 950 ml povrtnog bujona
  • morska so i mleveni crni biber, po ukusu
  • 2 kašike svežeg limunovog soka
  • seckano sveže bilje za serviranje

Priprema:

Kako biste napravili ovo posno jelo, u velikom loncu zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte šargarepu, luk i celer. Promešajte i pržite dok luk ne postane providan, oko 5-6 minuta. Dodajte beli luk u šerpu i mešajte dok ne zamiriše, oko 30 sekundi.

Zatim dodajte balzamiko sirće, dimljenu papriku, kim, biber sočivo. Dobro mešajte. Dodajte povrtni bujon, posolite i pobiberite. Promešajte i pustite da proključa. Pokrijte šerpu do pola poklopcem i ostavite da se krčka oko 10 minuta. Umešajte sok od limuna. Paprikaš servirajte vruć, sa seckanim svežim začinskim biljem i dodatnim limunom.

(stvarukusa)

Pogledajte više