JAGNJETINA ISPOD SAČA: Tradicionalni ručak za prazničnu trpezu
Ovaj način pripreme jagnjetine daje izuzetno sočno i ukusno meso, a povrće upija sve sokove i arome, stvarajući savršen obrok.
Sastojci:
- Jagnjetina (but ili plećka) 2 kg
- Krompir 1 kg
- Crni luk 2 glavice
- Beli luk 4-5 čenova
- Šargarepa 2
- Paprika 2
- Paradajz 2
- Maslinovo ulje 100 ml
- So i biber po ukusu
- Sveži ruzmarin i timijan po želji
- Voda ili belo vino 1 šolja
Priprema:
Pripremite jagnjetinu tako što ćete je iseći na veće komade. Posolite i pobiberite meso sa svih strana. Krompir oljuštite i isecite na krupnije komade. Crni luk isecite na četvrtine, a šargarepu na kolutove. Paprike isecite na trakice, a paradajz na kriške. U posudu za pečenje (koja može ići ispod sača) poređajte povrće: krompir, crni luk, šargarepu, paprike i paradajz. Dodajte čenove belog luka. Preko povrća poređajte komade jagnjetine. Dodajte sveže začine poput ruzmarina i timijana. Prelijte sve maslinovim uljem i dodajte šolju vode ili belog vina. Pokrijte posudu aluminijumskom folijom ili poklopcem. Pripremite sač tako što ćete ga zagrejati na vatri dok ne postane vruć. Stavite posudu sa jagnjetinom ispod sača i prekrijte ga užarenim ugljem. Pecite jagnjetinu ispod sača oko 2-3 sata, povremeno proveravajući da li je meso mekano i sočno. Ako je potrebno, dodajte još malo vode ili vina. Kada je jagnjetina gotova, izvadite je iz sača i poslužite sa povrćem.
(superrecepti)