NEOPISIVO DOBAR RUČAK: Piletina sa kikirikijem i pirinčem

Jovana Vasić 23. 12. 2024. u 11:49

Piletina sa kikirikijem i pirinčem je lagano jelo u azijskom stilu, savršeno uklopljenih ukusa.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 950 ml vode
  • 470 ml nekuvanog belog pirinča
  • 3 kašike soja sosa
  • 2 kašike putera od kikirikija
  • 2 kašičice belog vinskog sirćeta
  • ¼ kašičice bibera
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 4 pileća filea - isečene na tanke trake
  • 3 kašike seckanog belog luka
  • 1 ½ kašika seckanog svežeg korena đumbira
  • 600 g cvetova brokolija
  • 180 g seckanog mladog luka
  • 80 g neslanog pečenog kikirikija

Priprema:

Za ovu piletinu pomešajte vodu i pirinač u šerpi na srednje jakoj vatri i pustite da proključa. Smanjite toplotu, poklopite i kuvajte dok pirinač ne omekša i tečnost se ne upije, oko 20 minuta.

U međuvremenu, pomešajte soja sos, puter od kikirikija, sirće i biber u maloj posudi. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na jakoj vatri. Pržite i mešajte piletinu, beli luk i đumbir u vrelom ulju dok piletina ne porumeni, oko 5 minuta. Smanjite toplotu na srednju i dodajte brokoli, zeleni luk, kikiriki i mešavinu soja sosa. Dinstajte, često mešajući, dok brokoli ne omekša i piletina ne bude kuvana, oko 5 minuta. Servirajte mešavinu piletine i brokolija preko kuvanog pirinča.

(stvarukusa)

Pogledajte više