ZAPEČENI PASULJ SA SLANINOM U PARADAJZ SOSU: Omiljeno jelo pravih gurmana
Jovana Vasić
24. 12. 2024. u 09:00
Zapečeni pasulj sa slaninom u paradajz sosu je pravo domaćinsko jelo od koga će zamirisati kuća, a svi će ga rado pojesti.
Sastojci:
- 450 g pasulja
- 1 kašika ulja
- 115 g slanine, grubo iseckane
- 1/2 srednjeg luka, seckanog
- 4 čena belog luka, iseckana
- 1 kašika sveže žalfije, sitno iseckane
- 1 kašičica ljute papričice
- 2 kašike meda
- 60 g paradajz paste
- 425 g paradajz sosa
- 470 ml goveđeg bujona
- so po ukusu
- 120 g seckanog svežeg peršuna
- 2 kašike balzamiko sirćeta
Priprema:
Kako biste napravili ovaj pasulj potopite pasulj u vodu preko noći. Sutradan pasulj ocedite, prelijte vodom i kuvajte dok ne omekša, oko 1 sat. Zagrejte rernu na 163 °S. Ispržite slaninu na ulju dok ne porumeni i ne postane hrskava, a nakon toga propržite luk. Dodajte beli luk, ljutu papričicu i žalfiju i pržite 1 do 2 minuta, a zatim dodajte med i paradajz pastu. Dobro promešajte da se sjedini. Dodajte paradajz sos i bujon. Ostavite da provri. Posolite i dodajte pasulj, dobro promešajte, poklopite i pecite u rerni 1 sat i 15 minuta. Neposredno pre serviranja, lagano umešajte seckani peršun i balzamiko sirće. Uživajte!
(stvarukusa)
Pogledajte više