ZAPEČENI PASULJ SA SLANINOM U PARADAJZ SOSU: Omiljeno jelo pravih gurmana

Jovana Vasić 24. 12. 2024. u 09:00

Zapečeni pasulj sa slaninom u paradajz sosu je pravo domaćinsko jelo od koga će zamirisati kuća, a svi će ga rado pojesti.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 450 g pasulja
  • 1 kašika ulja
  • 115 g slanine, grubo iseckane
  • 1/2 srednjeg luka, seckanog
  • 4 čena belog luka, iseckana
  • 1 kašika sveže žalfije, sitno iseckane
  • 1 kašičica ljute papričice
  • 2 kašike meda
  • 60 g paradajz paste
  • 425 g paradajz sosa
  • 470 ml goveđeg bujona
  • so po ukusu
  • 120 g seckanog svežeg peršuna
  • 2 kašike balzamiko sirćeta

Priprema:

Kako biste napravili ovaj pasulj potopite pasulj u vodu preko noći. Sutradan pasulj ocedite, prelijte vodom i kuvajte dok ne omekša, oko 1 sat. Zagrejte rernu na 163 °S. Ispržite slaninu na ulju dok ne porumeni i ne postane hrskava, a nakon toga propržite luk. Dodajte beli luk, ljutu papričicu i žalfiju i pržite 1 do 2 minuta, a zatim dodajte med i paradajz pastu. Dobro promešajte da se sjedini. Dodajte paradajz sos i bujon. Ostavite da provri. Posolite i dodajte pasulj, dobro promešajte, poklopite i pecite u rerni 1 sat i 15 minuta. Neposredno pre serviranja, lagano umešajte seckani peršun i balzamiko sirće. Uživajte!

(stvarukusa)

Pogledajte više