POSNE ĆUFTE OD PASULJA: Sočno jelo koje će na Svetog Nikolu da oduševi sve za stolom
Uz posne ćufte od pasulja, niko neće primetiti da nema mesa na slavi. Vrlo su ukusne i idealne za slavsku trpezu.
Sastojci:
- 400 g pasulja iz konzerve, opranog i oceđenog
- 1 kašika ulja
- 2 čena belog luka sitno iseckana
- 1 mali luk sitno isečen
- 1 kašika soja sosa
- 50 g semena suncokreta
- 60 g ovsa
- 1 kašičica paradajz paste
- 1 kašičica senfa
- 1-2 kašičice sušenog bosiljka ili majčine dušice
- 1 kašičica paprike u prahu
- so i biber po ukusu
Priprema:
Kako biste napravili posne ćufte, isperite i ocedite pasulj. Zatim stavite u činiju i grubo izgnječite gnječilicom za krompir ili kašikom. Zagrejte ulje u tiganju i pržite luk 2-3 minuta. Zatim dodajte beli luk i dinstajte još minut. Nakon toga dodajte pasulju u posudu.
U blenderu sitno sameljite semenke suncokreta, pa dodajte u činiju zajedno sa ovsom, paradajz pastom, senfom, začinskim biljem i paprikom u prahu. Sve pomešajte i začinite solju i biberom po ukusu. Zatim od mešavine pasulja formirajte oko 12 loptica.
Zagrejte preostalo ulje u velikom tiganju i pržite kuglice pasulja dok ne postanu hrskave sa svih strana. Servirajte uz kupus salatu ili sa paradajz sosom, po želji, ili ih poređajte na tacni.
(stvarukusa)