SOČNO SVINJSKO PEĆENJE U SOSU OD JABUKE: Ovo jelo morate da probate

Novosti online

14. 12. 2024. u 09:00

Ova kombinacija je prosto savršena, a ako želite da obradujete ukućane predivnim ručkom, neka svinjsko meso spremljeno na ovaj način bude vas izbor.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1,8 kg svinjskog filea
  • 2 čena belog luka, isečenog na tanke kriške
  • mali snop ruzmarina izlomljenog na grančice
  • 3 lovorova lista, iscepkana
  • 1 crni luk grubo isečen
  • 1 velika šargarepa, iseckana
  • 1 jabuka, isečena na četvrtine
  • 1 kašika ulja
  • 2 kašike običnog brašna
  • 100 ml jabukovog vina
  • 500 ml povrtnog ili pilećeg bujona

Priprema:

Za pečenje, prvo posolite svinjsku kožu 2 sata pre pečenja i ostavite je nepokrivenu u frižideru. Zagrejte rernu na 230S/210S ventilator. Okrenite svinjsku kožu nadole i malim nožem napravite oko 6 dubokih rezova duž mesa. U svaki rez ubacite komad belog luka, parče ruzmarina i lovorov list i okrenite meso.

Pomešajte šargarepu, luk i jabuku i razbacajte ih po sredini plitkog pleha za pečenje. Stavite svinjetinu na povrće i natrljajte kožu uljem. Ubacite sve u rernu i ostavite 15 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 180S/160S ventilator i nastavite da pečete 1 sat i 30 minuta. Ako posle koža nije sjajna i pucketava, ponovo pojačajte toplotu i proveravajte svakih 5 minuta dok koža ne popuca.

Izvadite pečenje iz pleha za pečenje na dasku i sipajte sve osim oko 2 kašike masti sa pleha. Umešajte brašno sa povrćem i kuvajte dok ne dobijete kašastu pastu tamnog ćilibara, a zatim sipajte jabukovo vino i ponovo promešajte dok ne dobijete gustu smesu.

Sipajte bujon i sve dinstajte 8-10 minuta dok se sos ne zgusne. Procedite sos u drugu šerpu progurujući što više pasirane jabuke kroz sito. Ponovo dinstajte i začinite po ukusu. Nazubljenim nožem isecite pečenje na kriške i servirajte uz omiljeno povrće i sos od jabuke.

(stvarukusa)

Pogledajte više