RINFLAJŠ SA TRI SOSA: Klasik za sva vremena
Kuvano meso i povrće su starinski način da se započne svečani ručak. Još kada se dodaju sosovi, rapsodija ukusa počinje.
Sastojci:
- živinske iznutrice 200 g
- pile, manje 1 komad
- pirinač 200 g
- mast ili ulje 30 g
- crni luk manja 1 glavica
- zelen 2 veze
- so i biber po ukusu
- suvi biljni začin 1 kašičica
- peršun nekoliko strukova
- krompir 2 komada
Za Paradajz sos
- mast 1/2 kašike
- brašno 1 i po kašika
- kuvani paradajz 300 g
- so, biber i šećer po ukusu
Za sos od mirođije
- mast 1 kašika
- brašno 2 kašike
- mirođija, seckana 10 g
Za sos od višanja
- višnje 200 g
- mast 1 kašika
- brašno 2 kašike
Priprema:
Pile stavite da se kuva sa očišćenom zeleni i krompirom. Živinske iznutrice sitno iseckajte i dinstajte sa crnim lukom i suvim biljnim začinom. Kada bude gotovo, dodajte kuvani pirinač, mleveni biber, seckani peršunov list i začin po ukusu, pa sve dobro promešajte. Ovo jelo se služi uz kuvano meso i povrće koje dobijamo kada procedimo žutu supu. Sve to prelijte sosom od paradajza, mirođije ili višanja.
Za paradajz sos u pola kašike masti kratko propržite kašiku i po brašna, te dodajte 300 g kuvanog paradajza. Dolijte onoliko vode koliko je potrebno da sos bude srednje gust. So i šećer dodajte po ukusu.
Za sos od mirođije propržite kašiku masti i dve kašike brašna, dodajte 10 g seckane mirođije i dolivajte vode ili mleka uz stalno mešanje onoliko koliko je potrebno da sos bude srednje gust. Posolite po ukusu. Možete dodati na kraju i malo sirćeta, ali prema ukusu.
Za sos od višanja prokuvajte višnje u malo vode. Zagrejte masnoću i kratko propržite brašno, a zatim dodajte višnje sa sve sokom u kome su se kuvale. Dolivajte vodu uz stalno mešanje dok ne dobijete srednje gust sos. Začinite solju i šećerom po ukusu.
(superrecepti)