ZAPEČENI KROMPIR SA ŠUNKOM I LUKOM: Miris, ukus i jednostavna priprema

Novosti online

13. 12. 2024. u 11:00

Ovo jelo će postati novi specijalitet vaše trpeze.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 450 g šunke, isečene na male kockice
  • 2 kašika maslinovog ulja
  • 2 kašike putera
  • 2 kašike brašna
  • 400 ml mleka
  • so i biber po ukusu
  • mala veza vlašca, iseckanog
  • 5 kašika sušenog bosiljka
  • 4 krompira srednje veličine, oljuštenog i tanko isečenog
  • 120 g iseckanog crnog luka

Priprema:

Za ovaj krompir prvo ispržite šunku i seckani crni luk na maslinovom ulju, dok luk ne porumeni. Oljuštite krompir i nasecite na tanke kriške. Namažite maslacem tepsiju i unutra stavite prženu šunku i luk, pa ih posolite i pobiberite.

Zagrejati rernu na 162 stepena. Rastopite puter u tiganju, sklonite sa vatre i umešajte brašno. Vratite na ringlu i dodajte mleko. Mešajte na direktnoj vatri dok sos ne provri i ne zgusne se.

Preko šunke poređajte krompir i prelijte ga mešavinom mleka. Krompir pospite vlašcem i bosiljkom. Pecite dok krompir ne omekša, oko 1 sat. Pokrijte prvih pola sata aluminijumskom folijom, a zatim je skinite. Servirajte i uživajte.

(stvarukusa)

Pogledajte više