TETOVSKA TAVA: Tradicionalni makedonski recept
Recept za ovaj malo poznati makedonski specijalitet će vas oduševiti i vredi svakog uloženog truda.
Sastojci:
- svinjsko meso od buta 250 g
- teleće meso od buta 250 g
- mešano mleveno meso 200 g
- marinirane pečurke 300 g
- crni luk 3 glavice
- krem supa od pečuraka 1 kesica
- suvi biljni začin po ukusu
- biber po ukusu
- origano 1 kašičica
- crvena začinska paprika 2 kašičice
- lovorov list 1 komad
Priprema:
Crni luk operite, oljuštite i isecite ga na malo krupnije rezance. Svinjsko i teleće meso isecite na komade željene veličine i kuvajte 30 minuta. Bujon koji je ostao od mesa sačuvajte. Pomešajte mleveno meso, jaja i prezle. Začinite suvim biljnim začinom. Od te smese napravite manje ćufte i ostavite ih sa strane.
Na zagrejanom ulju uz stalno mešanje prodinstajte iseckan luk. Dodajte kuvano teleće meso i na laganoj vatri dinstajte između pet i deset minuta. Potom dodajte svinjsko meso, ponovo promešajte i ostavite sve da se dinsta. Zagrajte ulje u tiganju i na njemu ispržite pripremljene ćufte. Kad budu gotove ostavite ih sa strane da se ohlade.
U šerpu s mesom dodajte cele marinirane pečurke iz tegle. Mešajte pet minuta i nakon toga dodajte i ćufte. U međuvremenu, krem supu od pečuraka skuvajte u bujonu koji je ostao od mesa. Začinite je crvenom paprikom, origanom, biberom, lovorovim listom, suvim biljnim začinom i dodajte u lonac s mesom. Sve dobro promešajte, ostavite da se kuva još nekoliko minuta i sve prespite u zemljanu posudu. Pecite od 60 do 90 minuta na 200 stepeni. Gotovo jelo služite uz hleb i salatu po izboru.
(superrecepti)