RECEPT ZA BOLONJEZE: Ukus koji svi dobro poznajemo

Novosti online

08. 12. 2024. u 11:00

Bolonjeze sos ima vrlo specifičan ukus, koji se ne zaboravlja. Ako dugo niste pripremali ovaj dragulj italijanske kuhinje, onda je pravo vreme da to učinite i obradujete ukućane.

Foto Pixabay free images

Sastojci:

  • 500 g mlevenog mesa (najbolje mešavina svinjetine i govedine)
  • 1 velika glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 2 šargarepe, sitno iseckane
  • 2 stabljike celera, sitno iseckane
  • 4 čena belog luka, sitno iseckana
  • 400 g paradajza u konzervi (seckani) ili svežeg paradajza, oljuštenog i iseckanog
  • 2 kašice paradajz pirea
  • 150 ml crnog vina (opciono, može se zameniti sa dodatnim paradajzom ili malo vode)
  • 2 kašičice origana
  •  malo sušenog bosiljka
  • 1 lovorov list
  • So i biber po ukusu

Priprema:

U velikom tiganju ili šerpi, zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte iseckani crni luk, šargarepu i celer. Pržite dok povrće ne omekša i luk ne postane staklast. Dodajte iseckani beli luk i pržite još minut dok ne počne da miriše.

Dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju i ne bude skuvano, povremeno mešajući. U mešavinu dodajte paradajz pire i seckane komade paradajza, a zatim sipajte crno vino (ako koristite). Dobro promešajte.

Ubacite origano, bosiljak, lovorov list, so i biber. Smanjite ringlu i kuvajte na laganoj vatri 45-60 minuta, povremeno mešajući. Ako umak postane previše gust, dodajte malo vode. Za kremastiji ukus, možete dodati malo mleka. Skuvajte pastu i uživajte.

(ona)

Pogledajte više