ŠPAGETI NA TOSKANSKI NAČIN S PILEĆIM MESOM: Lagano jelo, bogatog ukusa
Ako volite italijansku kuhinju, onda će ova pasta čiji recept potiče iz Toskane da vas oduševi.
Sastojci:
- 340 g špageta
- 1 kašik maslinovog ulja
- 600 g pilećeg filea
- so, po ukusu
- biber, po ukusu
- 6 kriški slanine
- 2 čena belog luka
- 475 g čeri ili običnog paradajza, presečenog na pola
- 120 g pavlake za kuvanje
- 78 g parmezana u prahu
- 700 g spanaća
- sveže iseckan bosiljak, za ukras
Priprema:
Kako biste napravili pastu sa piletinom, prvo zagrejte rernu na 176°, a rešetku stavite u sredinu. U velikom loncu sa ključalom posoljenom vodom skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju, do al dente. Ocedite, i izdvojite 1 šolju vode od kuvanja testenine.
U međuvremenu, u velikom tiganju na srednjoj vatri, zagrejte ulje. Začinite piletinu solju i biberom i pržite dok ne porumeni sa obe strane, oko 5 minuta po strani. Prebacite je u pleh i ubacite u rernu da se peče oko 5-10 minuta. Ostavite da odstoji 10 minuta, a zatim tanko isecite.
U međuvremenu, u istom tiganju u kome ste pržili piletinu ispržite i slaninu na srednjoj vatri dok ne postane hrskava, oko 8 minuta. Ocedite je potom na tanjiru obloženom papirnim ubrusom, a zatim iseckajte. Dodajte beli luk i paradajz u tiganj i pržite na srednjoj vatri dok ne zamirišu i malo ne usahnu, oko 2 minuta.
Začinite solju i biberom, pa dodajte pavlaku za kuvanje, parmezan i 1/2 šolje vode od testenine. Krčkajte dok se malo ne smanji, oko 3 minuta. Dodajte spanać i krčajte dok ne usahne, još 1 minut.
Dodajte kuvanu testeninu i promešajte, a zatim dodajte piletinu i slaninu i opet promešajte. Pre serviranja ukrasite bosiljkom.
(stvarukusa)