ŠVEDSKE ĆUFTE: Jedinstvene, neodoljive i tako ukusne da ćete ih praviti svake nedelje

Novosti online

24. 11. 2024. u 07:00

Uživajte u neodoljivo dobrom ručku!

Foto Shutterstock

Sastojci:

  • Mlevena govedina 450 g
  • Mlevena svinjetina 225 g
  • Crni luk 1 manja glavica
  • Prezle 1/2 šolje
  • Mleko 1/4 šolje
  • Jaje 1
  • So 1/2 kašičice
  • Biber 1/4 kašičice
  • Mleveni piment 1/4 kašičice
  • Muskatni orah 1/4 kašičice
  • Puter (za prženje) 2 kašike
  • Za sos:
  • Puter 2 kašike
  • Brašno 2 kašike
  • Goveđi bujon 2 šolje
  • Pavlaka za kuvanje 1 šolja
  • Soja sos 1 kašika

So i biber po ukusu

Priprema:

U velikoj posudi pomešajte prezle i mleko. Ostavite da odstoji nekoliko minuta dok prezle ne upiju mleko. Dodajte mlevenu govedinu, mlevenu svinjetinu, iseckani luk, jaje, so, biber, piment i muskatni oraščić u smesu sa prezlama. Dobro izmešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Oblikujte smesu u male ćufte, oko 2.5 cm u prečniku. U velikom tiganju otopite puter na srednjoj temperaturi. Dodajte ćufte u tiganj u serijama, pazeći da ne pretrpate tiganj. Pržite ćufte dok ne porumene sa svih strana i dok se ne ispeku, oko 7-10 minuta. Izvadite ćufte iz tiganja i ostavite ih sa strane. U istom tiganju otopite puter na srednjoj temperaturi. Dodajte brašno i neprestano mešajte oko 1-2 minuta dok smesa ne postane zlatno smeđa. Postepeno dodajte goveđi bujon dok mešate da se ne stvore grudvice. Dodajte pavlaku za kuvanje i soja sos. Ostavite da sos krčka nekoliko minuta dok se ne zgusne. Začinite solju i biberom po ukusu. Vratite ćufte u tiganj sa sosom. Ostavite ih da krčkaju u sosu nekoliko minuta da upiju ukuse. Poslužite švedske ćufte tople, tradicionalno uz pire krompir ili sos od brusnica.

(superrecepti)

Pogledajte više