ŠVEDSKE ĆUFTE: Jedinstvene, neodoljive i tako ukusne da ćete ih praviti svake nedelje
Uživajte u neodoljivo dobrom ručku!
Sastojci:
- Mlevena govedina 450 g
- Mlevena svinjetina 225 g
- Crni luk 1 manja glavica
- Prezle 1/2 šolje
- Mleko 1/4 šolje
- Jaje 1
- So 1/2 kašičice
- Biber 1/4 kašičice
- Mleveni piment 1/4 kašičice
- Muskatni orah 1/4 kašičice
- Puter (za prženje) 2 kašike
- Za sos:
- Puter 2 kašike
- Brašno 2 kašike
- Goveđi bujon 2 šolje
- Pavlaka za kuvanje 1 šolja
- Soja sos 1 kašika
So i biber po ukusu
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte prezle i mleko. Ostavite da odstoji nekoliko minuta dok prezle ne upiju mleko. Dodajte mlevenu govedinu, mlevenu svinjetinu, iseckani luk, jaje, so, biber, piment i muskatni oraščić u smesu sa prezlama. Dobro izmešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Oblikujte smesu u male ćufte, oko 2.5 cm u prečniku. U velikom tiganju otopite puter na srednjoj temperaturi. Dodajte ćufte u tiganj u serijama, pazeći da ne pretrpate tiganj. Pržite ćufte dok ne porumene sa svih strana i dok se ne ispeku, oko 7-10 minuta. Izvadite ćufte iz tiganja i ostavite ih sa strane. U istom tiganju otopite puter na srednjoj temperaturi. Dodajte brašno i neprestano mešajte oko 1-2 minuta dok smesa ne postane zlatno smeđa. Postepeno dodajte goveđi bujon dok mešate da se ne stvore grudvice. Dodajte pavlaku za kuvanje i soja sos. Ostavite da sos krčka nekoliko minuta dok se ne zgusne. Začinite solju i biberom po ukusu. Vratite ćufte u tiganj sa sosom. Ostavite ih da krčkaju u sosu nekoliko minuta da upiju ukuse. Poslužite švedske ćufte tople, tradicionalno uz pire krompir ili sos od brusnica.
(superrecepti)