GOVEĐI GULAŠ SA DOMAĆIM KNEDLAMA: Gurmanski užitak kome nećete odoleti
Gulaš je odlična stvar ako vam je potrebno jelo za više dana.
Sastojci:
- 2 kašike ulja
- 2 velika crna luka, tanko naseckana
- 1 kašika šećera
- 3 čena belog luka, vrlo sitno naseckana
- 1 kašika semena kima
- 6 kašika slatke paprike
- 1 kašičica ljute paprike
- 1 kašika sušenog origana
- 1 kašičica sitno iseckane majčine dušice
- 1 lovorov list
- 3 kašike paradajz paste
- 2 kašike balzamiko sirćeta
- 900 ml pilećeg bujona
- 1 kg govedine isečene na kockice
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice bibera
Za knedle:
- 470 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 180 ml mleka
- 2 kašike rastopljenog putera
Priprema:
Za gulaš zagrejte ulje u tiganju na jakoj vatri. Dodajte luk, pospite šećerom i pržite, često mešajući, dok luk ne porumeni i karamelizuje se, oko 20 minuta. Dodajte beli luk i seme kima i pržite još minut. Pospite slatkom i začinjenom paprikom i stavite da se premaže. Umešajte origano, majčinu dušicu i lovorov list. Pržite još minut, dok ne zamiriše.
Umešajte paradajz pastu. Dodajte sirće i bujon, pa dodajte govedinu narezanu na kockice i pospite solju i biberom. Stavite celu mešavinu da proključa na jakoj vatri, a zatim smanjite vatru i kuvajte. Pokrijte i kuvajte dok se govedina ne raspadne, oko 1 1/2 sat, povremeno mešajući. Dodajte još soli i bibera po ukusu.
Da biste pripremili knedle, pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Pomešajte sa mlekom i otopljenim puterom, lagano mešajući. Nakon što se gulaš skuva ubacite testo za knedle tako što ćete ubacivati kašičice u čorbu koja se krčka. Pokrijte i kuvajte 15 minuta. Kada ste poklopili tiganj, ne otkrivajte ga dok se knedle kuvaju. Posle 15 minuta testirajte knedle čačkalicom. Ako čačkalica bude čista, knedle su gotove.
(stvarukusa)