SPREMITE SAVRŠENU BEČKU ŠNICLU: Hrskava spolja, mekana iznutra, a ukus kao iz najboljih austrijskih restorana
Svako ko je ikada probao originalnu bečku šniclu zna da je ovo jelo posebno.
Sočno meso koje se nalazi ispod sloja hrskavih prezli, pripremljeno na ovaj način, zaista je nešto jedinstveno. Za originalni rezultat potrebno je ispratiti nekoliko osnovnih smernica: da je meso od telećeg buta, prezle od mlečne kajzerice, da ne premutite jaja i da šniclu pržite na puteru.
Sastojci:
- 4 velike šnicle od telećeg buta
- 2 jajeta
- 2 suve mlečne kajzerice
- so
- 200 g putera
- 50 g brašna
Priprema:
Šnicle isecite i istanjite tučkom za meso, debljine najviše pola centimetra. Suve kajzerice sameljite u mašini za mlevenje ili seckalici, ili ih stavite u kesu i istucite sitno tučkom. Jaja blago umutite viljiškom, tek toliko da se razbiju i blago ih posolite. Ovako umućena će u debljem sloju ostati na šnicli. Pripremite jedan tanjir sa brašnom, drugi sa jajima, a u treći sipajte prezle. Šnicle posolite prema ukusu. U tiganj stavite puter i zagrejte ga na srednjoj temperaturi. Posoljene šnicle blago, nepritiskajući, uvaljajte u brašno, višak istresite, potom u jaja, a onda i u prezle. Pripremljene šnicle odmah spuštajte u zagrejani puter i pržite na umerenoj temperaturi. Šnicle dok se prže prelivajte puterom iz tiganja. Pržite ih oko pet minuta sa jedne i pet minuta sa druge strane. Bečka šnicla se jede sa dodatkom soka od limuna, pa je tako i poslužite, ali i uz prilog po želji.
(ona)