NAJLEPŠE JELO KOJE MOŽETE PROBATI: Turski gulaš, osvaja svakog već pri prvom zalogaju

Novosti online

29. 10. 2024. u 14:20

Kombinovanjem raznog povrća, začina i mesa dobija se poseban ukusu koji se ne zaboravlja! A jedno pravilo je najvažnije - polako se krčka.

Foto: Jutjub/Printskrin/Pametni Recepti

Sastojci:

  • 500 g junetine (ili jagnjetine), isečene na kocke
  • 2 glavice crnog luka, sitno seckane
  • 3 čena belog luka, usitnjena
  • 2 velike paprike (crvene ili zelene), isečene na trakice
  • 2 velike šargarepe, isečene na kolutove
  • 3 paradajza, oljuštena i iseckana (možete koristiti i konzervu seckanog paradajza)
  • 2 krompira, isečena na kocke
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika mlevene paprike
  • 1 kašičica kima
  • 1 kašičica mlevenog korijandera
  • 1 kašičica bibera
  • So po ukusu
  • 500 ml supe od govedine ili povrća (ili voda)
  • Sveži peršun, sitno seckan (za dekoraciju)

Priprema:

Na srednjoj temperaturi zagrejte maslinovo ulje u velikoj šerpi ili tiganju sa debljim dnom. Dodajte kockice mesa i pržite ih sa svih strana dok ne postanu zlatno braon (oko 5-7 minuta). Kada je meso lepo zapečeno, izvadite ga i ostavite sa strane.

U istu šerpu dodajte iseckani crni luk i pržite ga dok ne postane proziran i mekan (oko 4-5 minuta). Dodajte beli luk i pržite još minut, dok ne oslobodi aromu. Zatim dodajte papriku i šargarepu, pa sve zajedno pržite oko 5 minuta, dok povrće ne omekša. Umešajte paradajz pire, mlevenu papriku, kim, korijander i biber. Promešajte sve i pržite još 1-2 minuta da se začini sjedine sa povrćem. Dodajte seckani paradajz i promešajte. Vratite meso u šerpu, dodajte krompir i sve dobro promešajte. Sipajte supu (ili vodu) i pustite da proključa. Kada gulaš proključa, smanjite temperaturu, poklopite šerpu i ostavite da se lagano krčka na niskoj temperaturi oko 1,5 do 2 sata. Povremeno promešajte, a ako je potrebno, dodajte još malo tečnosti. Gulaš je gotov kada meso postane mekano i svi ukusi se sjedine. Kada je gulaš gotov, pospite ga sveže seckanim peršunom. Poslužite ga uz pirinač, turski hleb ili pire krompir.

Napomena:

Možete dodati i druge vrste povrća kao što su tikvice, patlidžan ili boranija, u zavisnosti od sezone. Ovo jelo može se pripremati i u rerni, na niskoj temperaturi (oko 160°S) tokom 2-3 sata, kako bi svi sastojci polako omekšali i razvili bogat ukus.

(still)

Pogledajte više