RECEPT ZA ZDRAV RUČAK: Losos u sosu od šafrana
Mnogi misle da je priprema lososa teška i komplikovana, ali zapravo, njegovo spremanje je vrlo lako i gotovo je posle samo nekoliko minuta.
Sastojci:
- oko 500 g fileta lososa
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 prstohvata soli
- 2 prstohvata majčine dušice
Za sos od šafrana:
- 100 g crnog luka ili praziluka
- 3 čena belog luka
- 40 g maslinovog ulja (plus 2 kašike)
- 100 ml belog vina
- 200 ml vode
- 10 g brašna
- 1/2 kajenske papričice (suve ljute)
- po prstohvat šafrana u prahu i cimeta
- soli po ukusu
Priprema:
Losos dobro utrljajte solju i maslinovim uljem i stavite u blago podmazanu posudu za pečenje, pa napravite sos. Iseckani crni i beli luk izdinstajte na zagrejanom maslinovom ulju sedam minuta ili dok ne omekšaju. Dodajte brašno i mešajte na slaboj do umerenoj temperaturi dva minuta. Sipajte vino i vodu u tankom mlazu, uz neprestano mešanje da se ne stvore grudvice. Začinite solju, šafranom i sa malo cimeta i kuvajte još sedam minuta. Losos pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 10 minuta (vreme pečenja zavisi od debljine parčeta ribe i jačine rerne). Kada je sos gotov, prelijte ga preko ribe, pospite majčinom dušicom i dopecite još 10 minuta.
Servirajte losos dok je topao, sa prilogom po želji.