RECEPT ZA ZDRAV RUČAK: Losos u sosu od šafrana

Novosti online

17. 10. 2024. u 11:14

Mnogi misle da je priprema lososa teška i komplikovana, ali zapravo, njegovo spremanje je vrlo lako i gotovo je posle samo nekoliko minuta.

Foto: Shutterstock

Sastojci: 

  • oko 500 g fileta lososa
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 prstohvata soli
  • 2 prstohvata majčine dušice

Za sos od šafrana:

  • 100 g crnog luka ili praziluka
  • 3 čena belog luka
  • 40 g maslinovog ulja (plus 2 kašike)
  • 100 ml belog vina
  • 200 ml vode
  • 10 g brašna
  • 1/2 kajenske papričice (suve ljute)
  • po prstohvat šafrana u prahu i cimeta
  • soli po ukusu

Priprema:

Losos dobro utrljajte solju i maslinovim uljem i stavite u blago podmazanu posudu za pečenje, pa napravite sos. Iseckani crni i beli luk izdinstajte na zagrejanom maslinovom ulju sedam minuta ili dok ne omekšaju. Dodajte brašno i mešajte na slaboj do umerenoj temperaturi dva minuta. Sipajte vino i vodu u tankom mlazu, uz neprestano mešanje da se ne stvore grudvice. Začinite solju, šafranom i sa malo cimeta i kuvajte još sedam minuta. Losos pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 10 minuta (vreme pečenja zavisi od debljine parčeta ribe i jačine rerne). Kada je sos gotov, prelijte ga preko ribe, pospite majčinom dušicom i dopecite još 10 minuta. 

Servirajte losos dok je topao, sa prilogom po želji.

Pogledajte više