ROLOVANA ĆURETINA SA SLANINOM I SIROM: Ručak koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim
Rolovana ćuretina sa slaninom i sirom može da se servira i hladna, ali kada je tek izvadite iz rerne, imaće hrskavu spoljašnjost, a sir će da curi i učiniće je savršeno sočnom.
Sastojci:
- 1,4 kg ćurećeg filea
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica mlevene paprike
- 10-12 kriški kačkavalja
- 6-7 svežih listova žalfije
- 10 traka slanine, dovoljno da pokrijete i urolate ćuretinu
- so po ukusu
Priprema:
Kako biste napravili rolovanu ćuretinu, prvo pomešajte biber, beli luk u prahu i papriku u maloj posudi. Posolite ćureći file dan ranije i držite ga na rešetki u frižideru, preko noći. Posoljenu ćuretinu pažljivo isecite da dobijete oblik leptira, odnosno tanak sloj mesa.
Zatim meso prekrijte najlonskom folijom i istucite ga čekićem za meso. Začinite potom mešavinom začina koju ste napravili, tako što ćete ih utrljati u ćuretinu. Stavite sveže listove žalfije i kriške sira preko filea. File čvrsto urolajte, umotajte u najlonsku foliju i stavite u frižider da se malo stegne. Sada stavite trake slanine jednu pored druge i potom stavite umotana ćureća prsa u centar. Umotajte slaninu oko ćuretine da formirate još jedan sloj rolata. Rolat još jednom umotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru 20 minuta, dok se ne stegne. Nakon toga rolate začinite preostalom mešavinom začina.
Pecite rolate u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 30-45 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Narežite i servirajte uz omiljene priloge.
(stvar ukusa)