PUNJENE PAPRIKE SA BUNDEVOM: Recept koji morate probati

Novosti online

05. 10. 2024. u 09:00

Sezona bundeva je u punom jeku! Napunite njima paprike i pripremite pravu jesenju gozbu.

Foto: Jutjub/Printskrin/

Sastojci:

  • 6 paprika srednje veličine
  • 400 g bundeve
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 100 g pirinča
  • 100 g feta sira
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 jaje
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • So i biber po ukusu
  • Svež peršun ili timijan za ukus
  • 500 ml pasiranog paradajza
  • 200 ml biljnog temeljca (ili vode)

Priprema:
Paprike oprati, odrezati vrhove (čepove) i očistiti semenke iznutra. Ostavi ih po strani. Za pripremu fila oljuštite bundevu i iseckajte je na sitne kockice. U tiganju zagrejte maslinovo ulje i prodinstajte sitno seckani luk dok ne omekša.
Dodajte seckani beli luk i dinstajte još minut, pa dodajte bundevu i dinstajte 5-7 minuta dok ne omekša.
Dodajte pirinač i sve promešajte i kuvajte još nekoliko minuta da pirinač poprimi arome. Isključite vatru i ostavite da se smeša malo ohladi. U smesu dodajte jaje, izmrvljeni feta sir, mlevenu papriku, so i biber po ukusu i malo seckanog peršuna ili timijana. Sve dobro izmešati. Svaku papriku napunite pripremljenim nadevom i poklopite poklopcima (gornjim delovima paprika koje ste isekli).
U šerpi zagrejte pire od paradajza i povrća. Po želji dodajte so, biber i malo šećera da uravnotežite kiselost paradajza. Punjene paprike stavite u veliki lonac ili tiganj i prelijte ih paradajz sosom. Pecite ih na srednjoj vatri, poklopljene, oko 45 minuta, dok paprike i pirinač ne omekšaju. Možete ih peći i u rerni zagrejanoj na 180°S, takođe oko 45 minuta. Paprike poslužite tople, sa preostalim sosom i dodatkom svežeg peršuna.
 

(jutarnji.hr)

Pogledajte više