PAŠTICADA: Dalmatinski recept za jelo od mesa koje se topi pod nepcima

Novosti online

01. 10. 2024. u 15:32

Kada se spomene pašticada mnogima odmah na um padne ukusno jelo od mesa, koje se krčka dugo i polako, ali garantuje takav spoj ukusa na koji je jednostavno nemoguće ostati imun.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 - 1,5 kg junećeg ili goveđeg buta
  • 4 šargarepa
  • 2 crna ili crvena luka
  • 1/4 korena celera
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica soli
  • 200-300 ml crnog vina
  • 5-6 kom suvih šljiva bez koštice
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • 1 prstohvat peršuna
  • 3-4 kom lovorovog lista

Prilog:

  • 500 g njoke

Priprema:

Junetina treba da bude u komadu, a povrće iseći na štapiće 3-4 centimetra dužine. Meso lagano izbockati nožem, a zatim u te proreze ubaciti beli luk. Ostatak povrća iseckati u posudu u kojoj će meso da se marinira. Dodati meso u posudu, naliti crno vino i ostatak vode da ceo komad bude potopljen. Ostaviti preko noći.

Izvaditi meso iz marinade, procediti povrće ali sačuvati sok od marinade za kasnije. U veliku, duboku šerpu staviti ulje ili svinjsku mast i propržiti komad mesa sa svih strana dok ne porumeni.

Meso kad je gotovo skloniti sa strane i nastaviti da u istoj masnoći dinstate povrće tako da omekša. Zatim vratiti meso, i dodati sok od marinade i dovoljno vode da ogrezne. Dodati suve šljive, lovorov list, so i biber. U zavisnosti od veličine i vrste mesa, kuvati uz dodavanje vode oko dva sata. Pola sata pre kraja nije potrebno dodavati vodu.

Kad je meso omekšalo, izvaditi ga iz šerpe, iseći pažljivo na tanke kriške, sadržaj šerpe ispasirati štapnim mikserom (može i pasirkom za pire), a zatim u sos vratiti meso, dodati suvi biljni začin po ukusu, malo peršuna, svežeg ili suvog i ostaviti još oko pola sata da upije sokove.

Njoke skuvati po uputstvu sa pakovanja i služiti uz meso dok je sve još toplo. 

(glossy)

Pogledajte više