PASTA SA SLANINOM I TIKVICAMA: Lagan ručak koji neće oduzeti puno vremena oko pripreme, a svima će se dopasti

Novosti online

20. 09. 2024. u 15:46

Testenina u sosu od tikvica koju svi vole.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 120 g slanine, naseckane na kockice
  • 2 do 3 kašike ulja
  • 900 g tikvica, isečenih na kockice
  • 120 g sitno seckanog belog luka
  • so i biber po ukusu
  • 2 kašičice mlevenog belog luka
  • 250 ml pavlake za kuvanje
  • 1 kašika limunovog soka
  • 450 g špageta
  • 120 g rendanog kačkavalja
  • seckana mirođija, za serviranje

Priprema:

Kako biste napravili pastu, u tiganju pecite slaninu na srednjoj vatri, povremeno okrećući, dok ne postane zlatna i hrskava, oko 5 minuta. Prebacite slaninu na tanjir obložen papirnim ubrusom i sipajte masnoću slanine u malu šolju, pa dodajte malo maslinovog ulja. Obrišite tiganj.

U tiganju zagrejte 2 kašike ulja koje ste izdvojili na jakoj vatri. Dodajte polovinu tikvica i polovinu crnog luka i začinite solju i biberom. Kuvajte, povremeno mešajući, dok ne porumeni i ne omekša, oko 5 minuta. Umešajte 1 kašičicu belog luka, a zatim prebacite smesu u malu činiju.

Ponovite sa preostale 2 kašike ulja slanine, tikvica, crnog i belog luka. Kada je druga serija gotova, vratite sve u tiganj, dodajte 1 kašiku limunovog soka, začinite solju i biberom i dobro promešajte. Isključite ringlu.

U međuvremenu, skuvajte testeninu u velikoj posudi sa ključalom posoljenom vodom prema uputstvu na pakovanju do al dente. Osvojite 300 ml vode od kuvanja i ocedite testeninu.

U velikom loncu pomešajte testeninu, vodu od testenine, mešavinu tikvica i pavlaku za kuvanje, mešajući dok se sos ne zgusne, oko 2 minuta. Isključite ringlu i umešajte sir.

Podeliti testeninu u činije. Pospite slaninu preko testenine. Na vrh stavite još sira i začinskog bilja. 

(stvar ukusa)

Pogledajte više