POHOVANO BELO MESO IZ RERNE: Sočni zalogaji za čistu desetku
Ovako spremljeno meso je izvanredno mekano i sočno sa neodoljivo hrskavom koricom.
Sastojci:
- Belo pileće meso, otkošteno 1 kg
- Suvi biljni začin po ukusu
- Mleveni biber po ukusu
Marinada :
- Majonez 3 kašike
- Kisela pavlaka 3 kašike
- Beli luk u prahu 1 kašičica
- Senf 1 kašičica
Smesa za pohovanje:
- Prezle 150 g
- Izrendani parmezan 40 g (1 kesica)
Još je potrebno:
- Rastopljeni maslac 100 g
- Kukuruzno žuto brašno po potrebi
- Ulje po potrebi
Priprema:
Pileće meso iseći na šnicle, debljine 0,5 cm. Isečene šnicle sa jedne strane posuti suvim biljnim začinom i mlevenim biberom, a sa druge strane samo sa suvim biljnim začinom (suvi biljni začin i mleveni biber staviti po ukusu). Začine dobro utrljati u meso. Sastojke za marinadu staviti u manju posudu i dobro ih sjediniti. Svako parče mesa sa obe strane premazati sa po jednom kašičicom marinade. Premazano meso poređati u odgovarajuću posudu (slobodno poređati jedan red mesa, pa drugi red preko njega...).
Posudu prekriti providnom folijom i ostaviti u frižider da odstoji jedan sat. Za pečenje mesa uzeti najveći pleh od šporeta i prekriti ga pek-papirom. Pek-papir premazati uljem i posuti kukuruznim brašnom. Za pohovanje, u odgovarajućoj posudi, sjediniti prezle i parmezan. Svako parče mesa uvaljati u mešavinu prezli i parmezana i ispritiskati rukom, da se prezle dobro zalepe za meso. Pripremljeno meso poređati u pleh. Svako parče mesa, u plehu, preliti sa po jednom kašičicom rastopljenog maslaca. Maslac kašičicom razmazati po celoj površini mesa. Pleh sa mesom staviti da se peče u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Meso peći dok ne dobije zlatnorumenu boju.
Meso ne treba okretati, zato se i stavlja kukuruzno brašno, pa meso i sa donje strane dobije lepu rumenu boju.
(superrecepti/žena)