POHOVANO BELO MESO IZ RERNE: Sočni zalogaji za čistu desetku

Novosti online

11. 09. 2024. u 10:00

Ovako spremljeno meso je izvanredno mekano i sočno sa neodoljivo hrskavom koricom.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • Belo pileće meso, otkošteno 1 kg
  • Suvi biljni začin po ukusu
  • Mleveni biber po ukusu

Marinada :

  • Majonez 3 kašike
  • Kisela pavlaka 3 kašike
  • Beli luk u prahu 1 kašičica
  • Senf 1 kašičica

Smesa za pohovanje:

  • Prezle 150 g
  • Izrendani parmezan 40 g (1 kesica)

Još je potrebno:

  • Rastopljeni maslac 100 g
  • Kukuruzno žuto brašno po potrebi
  • Ulje po potrebi

Priprema:

Pileće meso iseći na šnicle, debljine 0,5 cm. Isečene šnicle sa jedne strane posuti suvim biljnim začinom i mlevenim biberom, a sa druge strane samo sa suvim biljnim začinom (suvi biljni začin i mleveni biber staviti po ukusu). Začine dobro utrljati u meso. Sastojke za marinadu staviti u manju posudu i dobro ih sjediniti. Svako parče mesa sa obe strane premazati sa po jednom kašičicom marinade. Premazano meso poređati u odgovarajuću posudu (slobodno poređati jedan red mesa, pa drugi red preko njega...).

Posudu prekriti providnom folijom i ostaviti u frižider da odstoji jedan sat. Za pečenje mesa uzeti najveći pleh od šporeta i prekriti ga pek-papirom. Pek-papir premazati uljem i posuti kukuruznim brašnom. Za pohovanje, u odgovarajućoj posudi, sjediniti prezle i parmezan. Svako parče mesa uvaljati u mešavinu prezli i parmezana i ispritiskati rukom, da se prezle dobro zalepe za meso. Pripremljeno meso poređati u pleh. Svako parče mesa, u plehu, preliti sa po jednom kašičicom rastopljenog maslaca. Maslac kašičicom razmazati po celoj površini mesa. Pleh sa mesom staviti da se peče u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Meso peći dok ne dobije zlatnorumenu boju.

Meso ne treba okretati, zato se i stavlja kukuruzno brašno, pa meso i sa donje strane dobije lepu rumenu boju. 

(superrecepti/žena)

Pogledajte više