SUVLAKI: Grčki ražnjići, sočni i aromatični

Novosti online

04. 09. 2024. u 13:53

Suvlaki je čuveno tradicionalno grčko jelo i najčešće se služi uz caciki salatu.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg mesa po izboru
  • 1 šolja suvog crvenog vina
  • 3-4 čena belog luka
  • 1 kašika origana
  • 1/2 šolje maslinovog ulja
  • sok od jednog limuna
  • 1 kašika soli 
  • biber po ukusu
  • nekoliko zelenih paprika
  • 200 g šampinjona
  • 200 g čeri paradajza

Priprema:

U veći sud (nikako metalni) sipajte vino, origano, sok od limuna, so, biber i maslinovo ulje. Dodajte meso sečeno na kocke i promešajte. Dobro pokrijte plastičnom folijom, pa ostavite da se marinira najmanje osam sati, najbolje preko noći. Promešajte više puta za to vreme, da bi meso dobro upilo marinadu. Nabodite komade mesa na uljem podmazane štapiće za roštilj, a između kocki mesa nabodite pokoje parče paprike, šampinjone i  čeri paradajza. Pecite na umerenoj vatri, povremeno prelivajući preostalom marinadom koju ste prethodno prokuvali par minuta.

Pogledajte više