TRADICIONALNA GRČKA MUSAKA: Patlidžan i tikvice uz obavezni krompir - Kada jednom probate ovo jelo, uvek ćete ga praviti

Bojana Jovanović

25. 08. 2024. u 07:00

MUSAKA je dobro poznato jelo svima nama i mnogima je bar jednom mesečno obavezni obrok.

Foto Shutterstock

Ali Grčka musaka je ipak posebna i ostaviće utisak na vas, toliki da ćete i nekoliko dana posle, evocirati sećanja o njoj.

Potrebno je:

- 500 g mlevenog mesa (svinjetina ili govedina ili mešano meso)
- 4 kašike maslinovog ulja
- 4 srednje velika patlidžana
- 4 srednje velike tikvice
- 4 srednje velika krompira
- crni luk, sitno iseckan
- 2 usitnjena čena belog luka
- čaša crvenog vina
- kašičica cimeta
- 1/2 kašičice soli
- bibera po ukusu
- šolja blago koncentrovanog soka od paradajza
- kašičica paradajz pirea
- 1/2 kašičice šećera
- veza peršuna, sitno iseckanog
- 2-3 kašičice izrendanog halumi sira

Za bešamel sos:
- 4 šolje mleka
- 2 kašike putera
- 4 kašike brašna
- 1/2 šolje izrendanog halumi sira
- umućeno jaje
- malo cimeta
- so, biber

Priprema tradicionalne grčke musake

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Narežite patlidžan na tanke kriške i posolite ga. Ostavite da odstoji 15-20 minuta, da bi otpustio vodu. Zatim kriške prebacite na foliju koju ste postavili na dno pleha za pečenje, prelijte ih uljem i pecite u zagrejanoj rerni oko 25 minuta. Isto učinite i sa krompirom i tikvicama, ali ne solite, već ih neposoljene ubacite u rernu.

Zatim sipajte maslinovo ulje u tiganj i na njemu izdinstajte crni i beli luk. Dodajte mleveno meso, a nakon nekoliko minuta dospite i vino. Kada vino ispari sipajte sok od paradajza, paradajz pire i šećer. Promešajte pa dodajte cimet, biber, so i peršun. Sklonite posudu sa vatre i kada se smesa ohladi prespite je u vatrostalnu posudu, na čije dno ste prethodno poređali krompir. Preko krompira stavite sloj tikvica i sloj patlidžana. Zatim dodajte smesu sa mlevenim meso i ponovite postupak. Na vrhu bi trebalo da bude patlidžan.

Onda napravite bešamel na sledeći način: u manju šerpu stavite puter i, kada se otopi, dodajte brašno. Promešajte dva puta i sipajte mleko. Pustite da prokuva, a zatim dodajte cimet, so, biber, halumi i jaje. Kada je bešamel gotov, sklonite ga sa vatre i njime prelijte patlidžan. Pospite sve izrendanim halumi sirom i pecite u rerni, prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, 45 minuta ili dok površina ne postane braonkasta.

Pogledajte više