OVO JOŠ NISTE PROBALI: Burgeri od pirinča koje će vas zasititi

Novosti online

07. 08. 2024. u 20:00

Neobično jelo, ali ukusno. Možete ga kozumirati uz različite priloge.

Foto: Shutterstock

Sastojci: 

  • praziluk,
  • veća šargarepa,
  • šaka smrznutog graška,
  • 225 g pirinča,
  • 600 ml vode,
  • povrtna kocka za supu,
  • čen belog luka,
  • grančica svežeg ruzmarina,
  • 3 listića svežeg bosiljka,
  • 2 listića svežeg matičnjaka,
  • so,
  • biber,
  • suvi biljni začin,
  • 3 kašike parmezana,
  • nekoliko kašika brašna,
  • kašika susama

Priprema: 

Praziluk presecite po dužini, dobro operite, sitno naseckajte. Šargarepu ogulite i  isecite na kockice, a čen belog luka i sveže začinsko bilje sitno iseckajte. Na malo ulja kratko dinstajte praziluk, dodajte šargarepu, a posle nekoliko minuta i grašak.

Dodajte beli luk i opran pirinač. Dinstajte stalno mešajući. Kad pirinač postane staklast zalijte sve vodom i pojačajte vatru. Kad provri, posolite, dodajte povrtnu kocku i mešajte dok se ne rastopi. Zatim smanjite vatru i kuvajte 20 minuta, da se pirinač  skuva, a tečnost ispari. Pred kraj kuvanja dodajte sveže začinsko bilje, suvi biljni začin i biber. Kuvani pirinač malo ohladite, dodajte parmezan, od smese oblikujte burgere.

Svaki uvaljajte u kombinaciju brašna i susama, pa pržite na nekoliko kašika ulja, na srednjoj temperaturi, dok ne dobiju lepu boju.

Pogledajte više