OBAVEZNO PROBAJTE: Svinjska kolenica u pivu
Specijalitet koji se lako pravi, a lepi se za nepca.
Sastojci:
- 4 sveže svinjske kolenice
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 veza zeleni
- 5 dl piva
- 2 kašike meda
- 1 kocka za supu
- 3 bobice kleke
- 2 lista lovora
- 1 kašika kima
- 4 kašike ulja
- 0,5 kašičice senfa
- 1 kašičica soli
- biber i zrnu
Priprema:
Oprati 4 sveže svinjske kolenice (ili 2 praseća buta) i naliti vodom.
Dodati očišćenu iseckanu vezu zeleni, 2 glavice očišćenog iseckanog crnog luka, 3 zrna kleke, 1/2 kašike senfa u zrnu, 2 lovorova lista i zrna bibera.
Posoliti (ili dodati kocku supe od povrća).
Kuvati na umerenoj vatri sat vremena.
Kolenice izvaditi, ocediti i staviti na pleh.
Zgnječiti 2 očišćena čena belog luka.
Belom luku dodati kašičicu soli, 1 kašiku kima i 4 kašike maslinovog ulja pa sve dobro izmešati.
Pripremljenu smesu utrljati u meso sa svih strana.
Pleh sa kolenicama staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni S.
Peći 80-90 minuta i povremeno prelivati pivom (5 dl).
Nekoliko minuta pre završetka pečenja izmešati 2 kašike meda i malo piva pa premazati pečenje.
Peći još malo da meso porumeni.
Služiti uz sezonsku salatu (ili krompir salatu).