RECEPT ZA ĐUVEČ KAKAV SU SPREMALE NAŠE BAKE: Jelo koje uvek uspe

Novosti online

29. 07. 2024. u 21:00

Đuveč je jedno od onih jela za koje vam nije potrebno ni veliko iskustvo ni mnogo vremena za pripremu. Idealan je ručak na kašiku, a zadovoljiće nepca i ljubitelja mesa i povrća.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 2 šolje pirinča
  • 1 šolja graška
  • 1 šolja boranije
  • 3 mesnate paprike
  • 2 paradajza ili konzerva pelata
  • 2 glavice crnog luka
  • 100 ml ulja
  • 200 ml soka od paradajza
  • 400 gr pilećeg mesa, deo po izboru
  • so, biber, mlevena paprika

Priprema:

Crni luk iseckajte sitno, pa ga dinstajte na ulju i malo vode. Papriku i meso isecite na kockice, paradajz usitnite.

Kada je luk postao staklast, dodajte meso i još malo tople vode. Sve dobro izmešajte i začinite, pa dinstajte oko 10 minuta.

Potom dodajte papriku, grašak, boraniju, paradajz i 200 ml tople vode. Ostavite da se jelo krčka oko 30 minuta na umerenoj temepraturi.

Posle tog vremena dodajte pirinač i sok od paradajza. Kada provri, dolijte još vode i tako radite dok se pirinač potpuno ne skuva. Đuveč je gotov kada se pirinač skuva, a sav višak tečnosti uvri, jer bi jelo trebalo da bude gusto.

Služite toplo uz sezonsku salatu.

Prijatno!

(espreso)

Pogledajte više