RATATUJ: Neodoljivo ukusno jelo za celu porodicu
Francuska kuhinja je među najukusnijim na svetu, a ratatuj je baš jedan od najpoznatijih jela. Recept za ratatuj je toliko ukusan, da prosto nećete moći da mu odolite.
Sastojci:
- 2 tikvice
- 1 manji patlidžan
- 3 paradajza
- pola glavice crnog luka
- pola šargarepe
- 4 čena belog luka
- 4 kašike maslinovog ulja
- 200 ml pasiranog paradajza
- malo suvog bosiljka
- malo seckanog peršuna
- so
- biber
Priprema:
Pre svega zagrejte rernu.
U većem tiganju zagrejte maslinovo ulje pa ubacite sitno seckan crni i beli luk, pa kad malo promene boju ubacite sitno seckanu šargarepu i dinstajte oko pet minuta, dok sve ne omekša.
Kada se sve to lepo ujednači, dodajte pasirani paradajz i pustite da se na laganoj temperaturi ukrčka. Dovoljno je da dinstate oko 15 minuta. Vreme je da začinite i sos će se zgusnuti.
Tikvice i patlidžan oljuštite i isecite na kolutove. U odgovarajuću tepsiju ili vatrostalnu posudu poređajte uspravno kolutove povrća i onda preko njega sipajte sos i premažite sa malo maslinovog ulja. Pokrijte alu folijom i pecite oko 30 minuta. Posle ovog vremena, sklonite foliju i pustite da se još malo peče dok povrće ne omekša.
(ona)