BRZ, JEDNOSTAVAN I ZDRAV RUČAK: Ćufte od povrća, gotove za pola sata, a možete i da ih zamrznete
ĆUFTE od povrća su posne i veganske, a možete i da ih zamrznete.
Zdrave su, jednostavne za pripremu i bogate različitim ukusima i aromama. Možete da ih servirate sa testeninom ili somunima.
Sastojci:
450 g crnog pasulja iz konzerve
6 kašičica ulja
1 velika ljutika, sitno iseckana
1 čen belog luka, sitno iseckan
40 g ovsa koji se brzo kuva
2 kašike paradajz paste
1/2 kašičice mlevenog semena komorača
1/2 kašičice sušenog bosiljka
1/4 kašičice soli
Recept za ćufte od povrća:
Zagrejte rernu na 180°. Ravnomerno rasporedite crni pasulj na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite dok pasulj ne počne da se otvara, 6-8 minuta, pa ga malo ohladite. U međuvremenu, u velikom tiganju zagrejte 2 kašičice ulja na srednjoj vatri. Dodajte ljutiku, pržite i mešajte dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte beli luk i pržite još minut. Prebacite pasulj u blender.
Dodajte mešavinu ljutike, ovas, paradajz pastu i začine, pa blendirajte dok se smesa ne sjedini. Od ravne kašike testa oblikujte loptice. U istom tiganju zagrejte preostale 4 kašičice ulja na srednjoj vatri. U serijama, ako je potrebno, pržite ćufte dok ne porumene, 6-8 minuta, povremeno okrećući.
(Stvar ukusa)