BRZ, ZDRAV I UKUSAN RUČAK: Punjene tikvice bez mesa - lagana letnja varijanta

Tatjana Marković 14. 06. 2024. u 09:00

PUNjENE tikvice po ovom receptu prave se sa paradajzom, začinskim biljem i orasima. Dodaje im se i kačkavalj.

Foto Shutterstock

Sastojci:

2 velike ili 3 srednje tikvice, prepolovljene po dužini
1 veliko jaje, umućeno
130 g prezli
80 g rendanog kačkavalja
½ čena belog luka, sitno iseckanog
60 g čeri paradajza isečenog na četvrtine
2 kašičice limunove kore
2 kašike svežih listova majčine dušice
30 g oraha
Maslinovo ulje, za pokapati
Morska so
Sveže mleveni biber

Recept za tivkice punjene paradajzom, začinskim biljem i orasima:

Zagrejte rernu na 250 °C i obložite pleh papirom za pečenje. Koristite malu kašiku da izdubite unutrašnjost tikvica, ostavljajući nešto više od 1,5 cm debljine oko ivica. Stavite ih isečenom stranom nagore na lim za pečenje.

Napravite fil. Stavite izvađenu unutrašnjost tikvica u mrežastu cediljku i iscedite višak vode. Trebalo bi da vam ostane 130 g tikvice. Iseckajte sve krupnije komade i prebacite ih u činiju sa jajetom, prezlom, kačkavaljem, belim lukom, paradajzom, limunovom koricom, majčinom dušicom, orasima i solju. Mešajte dok se ne sjedini, možete i rukama.

Izdubljene tikvice prelijte maslinovim uljem i pospite solju i biberom. Kašikom sipajte fil i pecite 16 do 18 minuta ili dok se fil ne stegne i ne poprimi zlatnosmeđu boju i postane hrskav odozgo. Uživajte!

(Stvar ukusa)

Pogledajte više