SOČNA PAČETINA U SOSU OD POMORANDŽE: Francuski specijalitet koji obara s nogu

Novosti online

03. 06. 2024. u 09:00

Idealno se slaže uz pire-krompir i bareno povrće. Pačetina je meso koje je savršeno za posebne prilike, veoma je bitno da je pripremite na pravi način, kako biste osetili pravi ukus sočnog mesa.

Foto: Shutterstock

 Sastojci:

  • 500 g pačjih grudi bez kosti sa kožicom
  • 4 pomorandže
  • med
  • ruzmarin
  • 2 čena belog luka
  • malo narendane kore od pomorandže
  • so 
  • biber 

Priprema:

Izvadite pačje grudi na radnu površinu. Utapkajte ih ubrusom, kako biste sklonili višak vode.

S obzirom na to da je pačja koža nešto deblja od pileće i veća je količina masnog sloja, slobodno nožem napravite kockaste šare preko kože, do mesa.

Posolite i pobiberite pačetinu sa obe strane.

U hladan tiganj, bez ulja ili putera, položite meso okrenuto na stranu kožice. Potom uključite ringlu na srednju temperaturu. Pržite tu stranu sedam minuta, tačnije, dok kožica ne postane zlatna. Sva mast koja izađe kroz kožicu, možete presuti u činiju i to iskoristite za sos.

Zatim, okrenite pačetinu na drugu stranu i pržite je svega dva minuta i za kraj je prislonite na vreo tiganj sa svih strana, pa izvadite.

Isceđenu pomorandžu sipajte u isti tiganj i dodajte izdvojenu mast od patke. Vratite tiganj na zagrejanu ringlu.

Dodajte grančicu ili dve ruzmarina i čenove belog luka. Dodajte kašiku i po meda.

Sve to mešajte oko pet minuta, pa sklonite beli luk i ruzmarin iz mešavine. Sklonite zatim i sos.

Uključite rernu na 180 stepeni i poređajte patku u pleh sa papirom za pečenje. Ispod svakog parčeta pačetine stavite aluminijumsku foliju, zatim pačetinu premažite sosom, ali nikako nemojte sve iskoristiti. Uvijte u foliju i ubacite na pet minuta u rernu.

Isecite pačetinu na kriške i prelijte sosom. Uz ovo meso odlično ide krompir-pire ili bareno povrće.

Ne zaboravite da nazdravite čašom crnog vina, koje komplimentuje ovo savršeno pečeno meso.

(ona)

Pogledajte više