PIKANT PILETINA SA SUSAMOM: Savršen ručak za celu porodicu
Ova vrsta mesa je uvek dobar izbor.
Sastojci:
- 800 g piletine
- 2 jajeta
- pola šolje kukuruznog brašna
- 1 kašika ulja
- prženi susam
- malo vode
- prstohvat soli
- pola kašičice sode bikarbone
za sos:
- pola šolje kečapa
- pola šolje vode
- pola šolje šećera
- 1 kašika kukuruznog brašna
- 2 kašike belog sirćeta
- 2 kašike soja sosa
- pola glavice crnog luka
- ulje
Priprema:
Piletinu isecite na komade željene veličine, pa u većoj činiji pomešajte s vodom, sodom bikarbonom i soli. Lepo promešajte da se meso natopi. Kada upije svu tečnost, ubacite ulupana jaja i mešajte dok i njih piletina ne upije.
Potom dodajte kukuruzno brašno i nastavite da mešate dok se brašno više ne bude videlo, već bude i ono upijeno. Na kraju dodajte ulje.
U tiganju dobro zagrejte ulje. Dok se ono zagreva, u činiji pomešajte kečap, vodu, šećer, sirće, kukuruzno brašno i soja-sos. Dobro promešajte i ostavite sa strane, za sos preko piletine.
Mariniranu piletinu pržite na vrelom ulju, ali nemojte tiganj da pretrpavate, već neka svaki komad ima dovoljno mesta. Posle prženja komade prebacite na tanjir sa ubrusom kako bi upio višak masnoća. Kada završite sa svim komadima piletine, vratite ih na drugo prženje, u istom ulju. Pržite ih toliko da im se pojavi hrskava korica i dok ne postanu zlatne boje, a uz povremeno mešanje. Ako se neki komadi slepe, odvojte ih varjačom. Takođe, opet ih prebacite na ubrus, ovog puta naravno novi.
U dubljem tiganju, najbolje u voku, ugrejte ulje i ubacite sitno seckani crni luk. Pržite do pola minuta ili minuta sve dok ne pusti miris. Sos od kečapa koji ste pripremili ubacite u tiganj i pustite da se ugreje i dobije mehuriće. Promešajte ga s vremena na vreme sve dok ne počne da se zgušnjava. Kada se to desi, ubacite oceđenu piletinu i promešajte na srednjoj temperaturi ringle dok piletina cela ne bude obložena sosom.
Ubacite susam koji ste prethodni ispržili i promešajte sa piletinom. Ovako spremljenu piletinu možete poslužiti uz skuvani pirinač ili sa pireom.