PUNJENI PILEĆI BATACI: Tako sočni da se tope u ustima
Ovakav sočan punjeni batak niko ne odbija. Srećom, kada ne znamo šta ćemo za ručak, piletina je opcija koja je tu kao "spas".
Sastojci:
- 4 pileća bataka
- 1 šolja prepečenih hlebnih mrvica
- 1 šolja rendanog sira, mocarela ili kačkavalj
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1/4 šolje iseckanog peršuna
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
- kašika meda
- biber
- malo tucane ljute paprike
Priprema:
Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni.
U velikoj posudi pomešajte prepečene mrvice hleba, rendani sir, beli luk, peršun, maslinovo ulje, so, biber, origano i ljutu papriku, po želji.
Dobro promešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Uzmite svaki batak i napravite džep tako što ćete nožem zaseći meso uzdužno, pazeći da ne isečete do kraja.
Napunite svaki batak smesom koju ste pripremili u posudi.
U drugu posudu sipajte kašiku meda, malo soli, ruzmarin i malo maslinovog ulja.
Položite punjene batake u pleh obložen papirom za pečenje.
Premažite ga smesom od meda.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 40-45 minuta, ili dok batak ne bude potpuno pečen i zlatno smeđe boje.
S vremena na vreme ga prelijte sokom koji ispušta.
Poslužite punjene batake uz prilog po želji, poput krompir salate ili pečenog povrća.
(ona)