JUNEĆI GULAŠ S PALENTOM: Recept za ručak koji će vam ulepšati dan

Novosti online

22. 05. 2024. u 16:00

Kada je reč o jelima na kašiku, gulaš je uvek u prvim redovima. Serviran uz palentu, pire od krompira ili sa domaćom testeninom gulaš dobija svoj puni sjaj.

Foto: Shutterstock

Sastojci:
Za palentu

  • kukuruzni griz 250 g
  • voda 400 ml
  • so 1 kašičica
  • maslac 50 g

Za gulaš

  • juneće meso 500 g
  • paradajz pelat 200 g
  • crni luk 2 glavice
  • šargarepa 2 korena
  • so i biber po ukusu
  • mlevena začinska paprika 1 kašika
  • lovor 1 list

Priprema:

Na zagrejanom ulju propržite sitno seckani crni luk, pa dodajte rendanu šargarepu. Posle nekoliko minuta dodajte i juneće meso isečeno na kockice, ulijte malo vrele vode, dodajte lovorov list i ostavite da se krčka.

Kad meso malo omekša, umešajte iseckani pelat i nastavite da kuvate. Po potrebi u gulaš dolivajte vodu, a pred kraj dodajte začinsku papriku, so i biber po želji.

Za palentu stavite vodu sa solju i maslacem da proključa. Skinite s vatre i uz stalno mešanje sipajte kukuruzni griz. Vratite na vatru i kuvajte desetak minuta. Toplu palentu razdelite u četiri tanjira i prelijte junećim gulašom.

Pogledajte više