JUNEĆI GULAŠ S PALENTOM: Recept za ručak koji će vam ulepšati dan
22. 05. 2024. u 16:00
Kada je reč o jelima na kašiku, gulaš je uvek u prvim redovima. Serviran uz palentu, pire od krompira ili sa domaćom testeninom gulaš dobija svoj puni sjaj.
Sastojci:
Za palentu
- kukuruzni griz 250 g
- voda 400 ml
- so 1 kašičica
- maslac 50 g
Za gulaš
- juneće meso 500 g
- paradajz pelat 200 g
- crni luk 2 glavice
- šargarepa 2 korena
- so i biber po ukusu
- mlevena začinska paprika 1 kašika
- lovor 1 list
Priprema:
Na zagrejanom ulju propržite sitno seckani crni luk, pa dodajte rendanu šargarepu. Posle nekoliko minuta dodajte i juneće meso isečeno na kockice, ulijte malo vrele vode, dodajte lovorov list i ostavite da se krčka.
Kad meso malo omekša, umešajte iseckani pelat i nastavite da kuvate. Po potrebi u gulaš dolivajte vodu, a pred kraj dodajte začinsku papriku, so i biber po želji.
Za palentu stavite vodu sa solju i maslacem da proključa. Skinite s vatre i uz stalno mešanje sipajte kukuruzni griz. Vratite na vatru i kuvajte desetak minuta. Toplu palentu razdelite u četiri tanjira i prelijte junećim gulašom.
Pogledajte više