ŠPAGETE SA KARBONARA SOSOM: Jelo koje niko ne odbija

Novosti online

21. 05. 2024. u 16:00

Špagete karbonara je italijansko jelo od testenine i smatra se gotovo nezaobilaznim u rimskoj kuhinji. Priprema se na jednostavan način, veoma je hranljivo i prilično jakog ukusa.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 200 g špageta
  • 2 žumanca
  • 100 g suve mesnate slanine
  • 200 ml sveže tečne pavlake
  • 40 g izrendanog parmezana
  • 50 g izrendanog tvrdog žutog sira
  • 1 kašičica sveže mlevenog bibera
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika iseckanog peršuna

Priprema:

Staviti špagete da se kuvaju u skladu sa uputstvom. Taman toliko vremena će biti potrebno da završimo ostale korake iz recepta. Oprati i iseckati peršun. Pomešati žumanca s pavlakom, solju i biberom, pa dodati peršun. Dodati izrendane sireve i lepo promešati, pa ostaviti po strani. Iseckati slaninu. Ugrejati kašiku ulja na srednje jakoj vatri, pa staviti slaninu da se prži, stalno mešajući. Staviti čenove belog luka u komadu, ali prethodno ih blago pritisnuti da bi se raspukli i pustili svoju aromu. Kada slanina postane staklasta skloniti je s vatre i ocediti višak masnoće, a kašika-dve svakako neka ostane. Vruće, oceđene, špagete pomešati s vrućom slaninom i na to sipati već umućen preliv sa žumancima i sirom. Ne kuvati, samo brzo mešati da se žumanca ne bi zgrudvala. Na ovakav način će biti termički obrađena i sigurna za jelo. Sir će se otopiti i dati kremastu strukturu karbonari.

Pogledajte više