SARMICE OD BLITVE: Tako sočne da se tope pri svakom zalogaju

Новости онлине 18. 05. 2024. u 09:00

Iskoristite sezonu zeleniša na najbolji način. Blitva je niskokalorično povrće sa visokim sadržajem magnezijuma, gvožđa, kalijuma i vitamina A, C i K, veoma je hranjiva, što je čini savršenom namirnicom ne samo za vaše zdravlje, već i za ukusan obrok.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 30 listova blitve

    za punjenje:

    1 glavica crnog luka
    300 g mlevenog mesa
    150 g pirinča
    so i biber prema ukusu
    suvi biljni začin, prema ukusu
    ulje

  • za preliv:

    2 dl kisele pavlake
    2 jajeta
    50 ml mleka
    so
    slatka začinska paprika

Priprema:

Operite dobro listove blitve, odrežite peteljke i kratko izblanširajte u provreloj slanoj vodi. Ostavite ih sa strane da se ocede.

Pređite na pripremu fila. Upržite na malo ulja crni luk, a kada postane staklast, dodajte mu mleveno meso i još kratko dinstajte.

Začinite smesu navedenim začinima, prema ukusu.

Posebno obarite pirinač u vodi, malo ga posolite i sjedinite sa mesom i lukom.

Uzmite listove blitve jedan po jedan. Raširite list na dlan, sipajte na njega kašiku fila i umotajte u sarmicu.

Podmažite vatrostalnu posudu uljem i ređajte sarmice, jednu do druge.

Napravite preliv od pavlake, jaja, soli i malo mleka. Sve dobro razmutite viljuškom i prelite preko sarmica.

Sarmice stavite u rernu i tek tada je uključite na 250 stepeni.

Pecite dok sarmice ne porumene i dok ne ispari sva tečnost. Pospite slatkom začinskom paprikom.

Pogledajte više