SARMICE OD BLITVE: Tako sočne da se tope pri svakom zalogaju
Iskoristite sezonu zeleniša na najbolji način. Blitva je niskokalorično povrće sa visokim sadržajem magnezijuma, gvožđa, kalijuma i vitamina A, C i K, veoma je hranjiva, što je čini savršenom namirnicom ne samo za vaše zdravlje, već i za ukusan obrok.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
-
30 listova blitve
za punjenje:
1 glavica crnog luka
300 g mlevenog mesa
150 g pirinča
so i biber prema ukusu
suvi biljni začin, prema ukusu
ulje -
za preliv:
2 dl kisele pavlake
2 jajeta
50 ml mleka
so
slatka začinska paprika
Priprema:
Operite dobro listove blitve, odrežite peteljke i kratko izblanširajte u provreloj slanoj vodi. Ostavite ih sa strane da se ocede.
Pređite na pripremu fila. Upržite na malo ulja crni luk, a kada postane staklast, dodajte mu mleveno meso i još kratko dinstajte.
Začinite smesu navedenim začinima, prema ukusu.
Posebno obarite pirinač u vodi, malo ga posolite i sjedinite sa mesom i lukom.
Uzmite listove blitve jedan po jedan. Raširite list na dlan, sipajte na njega kašiku fila i umotajte u sarmicu.
Podmažite vatrostalnu posudu uljem i ređajte sarmice, jednu do druge.
Napravite preliv od pavlake, jaja, soli i malo mleka. Sve dobro razmutite viljuškom i prelite preko sarmica.
Sarmice stavite u rernu i tek tada je uključite na 250 stepeni.
Pecite dok sarmice ne porumene i dok ne ispari sva tečnost. Pospite slatkom začinskom paprikom.