PREDLOG ZA NEDELJNI RUČAK - SVINJSKI KOTLETI SA PIREOM OD PASULJA I JABUKAMA: Mešavina slatkog i slanog, a sos daje odličan balans
SVINjSKI kotleti sa pireom od pasulja i jabukama je savršena kombinacija svinjetine, jabuke i žalfije, koja je gotova za samo 30 minuta.
Sastojci:
- 300 g prokelja, isečenog i prepolovljenog
- 2 jabuke, očišćene od jezgra i isečene na kockice
- Prelijte maslinovim uljem
- 800 g pasulja
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica miso paste
- ½ kašičice jabukovog sirćeta
- 4 debelo isečena svinjska kotleta
- 3 grančice žalfije, ubranih listova
Priprema:
Za svinjske kotlete sa pireom od pasulja i jabukama prvo zagrejte rernu na 170ºS. Stavite prokelj i jabuke na pleh i prelijte ih sa malo ulja. Pecite 15 minuta.
U međuvremenu pasulj sipajte u šerpu. Narendajte beli luk u tiganj i dodajte miso, pa dinstajte 6 minuta. Umutite štapnim blenderom dok smesa ne postane glatka, a zatim probajte i začinite solju, biberom i sirćetom. Držite toplo na veoma laganoj vatri.
Začinite svinjetinu sa obe strane sa dosta soli i bibera. Stavite veliki tiganj na srednju vatru i pecite dok mast sa kotleta ne ispari i postane hrskava (oko 5 minuta). Okrenite kotlete na njihove ravne strane i pecite nekoliko minuta sa svake strane (koristite drugi tiganj ako nema dovoljno mesta). Prebacite kotlete u pleh i pecite u rerni još 5 minuta (trebaće im minut ili dva manje ako su tanki). Ostavite da odstoje na toplom mestu 5 minuta pre serviranja.
U tiganju će još biti malo istopljene svinjske masti – ispržite listove žalfije dok ne postanu hrskavi. Kotlete (odsecite kost i po želji poslužite na kriške) poslužite sa pireom od pasulja, pečenom jabukom i prokeljom. Završite hrskavim listovima žalfije. Uživajte u svinjskim kotletima sa pireom od pasulja i jabukama.
(stvarukusa/mondo)
BONUS VIDEO:
TRENING POŽELjAN I U POZNIM GODINAMA: Genetske predispozicije utiču na izgled