POHOVANE GIRICE SA SOSOM OD BELOG LUKA: Ni jednostavnije ribe, ni ukusnijeg ručka
IAKO su girice jednako ukusne ako su servirane samo uz krišku limuna, uz recept za pikantan sos od belog luka ova jednostavna riba se podiže na sasvim nov nivo.
Sastojci:
- za pikantan sos:
- 1/2 šolje pavlake
- 1/2 šolje grčkog jogurta
- 1/2 kašike tucane ljute paprike
- 2 kašike meda
- 2 kašike svežeg lista peršuna
- 1/2 kašičice soli
- 1 limun, sok
- biber prema ukusu
- 1 čen belog luka
- za pohovane girice:
- 30 svežih girica
- 1/2 šolje brašna
- so i biber
- 2 jajeta
- 1 šolja prezle
- 1 šolja plus 2 kašike maslinovog ulja
- 1/2 šolje svežeg lišća peršuna
- kriške limuna, za serviranje
Priprema:
Operite, očistite i osušite girice.
U jednu činiju stavite brašno i začinite ga solju i biberom. U drugoj umutite jaja sa jednom kašikom vode, u treću stavite prezle.
Dodajte dve do tri girice u posudu sa brašnom i protresite dok ne budu lagano obložene. Otresite višak brašna. Potom umočite girice u mešavinu jaja, a zatim i u prezle.
Odlažite girice sa strane dok ne završite postupak sa ostalim ribama.
U tiganju sa debelim dnom zagrejte pola šolje ulja na srednjoj vatri. U serijama pržite ribu na jednoj strani, dok ne porumeni, tri do četiri minuta, a zatim okrenite i nastavite da pržite oko tri minuta.
Pržene girice vadite na papirne ubruse i posolite. Ponovite postupak dok ne ispržite svu ribu, dodajući još ulja u tiganj ako je potrebno.
Zagrejte preostale dve kašike ulja u malom tiganju na srednjoj vatri i ubacite peršun dok ne smekša, oko jedan minut. Prelijte sardine i ukrasite kriškama limuna.
U međuvremenu pomešajte pavlaku, jogurt, čili, med, peršun, so, sok od limete, biber i sitno sekcani beli luk dok se sve ne sjedini i ne postane glatka smesa. Probajte i začinite sa još soli i bibera ako je potrebno. Ostavite u frižideru dok ne budete spremni za serviranje.
(Ona)