POSNE PLJESKAVICE OD SPANAĆA, KINOE I KROMPIRA: Ukoliko nemate ideju koji biste obrok spremali u danima posta isprobajte ovaj

Новости онлине 09. 04. 2024. u 19:30

Posne pljeskavice od spanaća, kinoe i krompira možete da servirate u zemički sa dodatnim sosevima po želji i obiljem svežeg povrća.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 90 g kinoe
  • 300 ml vode
  • ¼ kašičice soli
  • ¼ kašičice crvenog luka u prahu
  • ¼ kašičice belog luka u prahu
  • Prstohvat bibera
  • 1 suvi kvasac
  • 90 g krompira
  • 400 g spanaća
  • ¼ kašičice mlevene crvene paprike
  • 1 kašičica maslinovog ulja

Priprema: 

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Obložite pleh papirom za pečenje i ostavite sa strane. Očistite krompir, stavite na pleh i pecite dok ne omekša, oko 45-60 minuta. Dok se krompir peče, pripremite kinou kombinovanjem kinoe, vode i soli u šerpi. Kada kinoa proključa, smanjite temperaturu i poklopite je. Kuvajte 30 minuta bez podizanja poklopca dok se sva voda ne upije. Dok se kinoa kuva lagano propržite spanać na maslinovom ulju dodajući malo soli i bibera. Posle 30 minuta umešajte kinou. Dodajte luk u prahu, beli luk u prahu, kvasac i biber i promešajte da se dobro sjedine. Kada se krompir ispeče i ohladi, prepolovite ga i izvucite sredinu u malu činiju i lagano izgnječite viljuškom.

Pomešajte krompir i spanać u kinou i izmešajte samo da se sjedine. Zahvatite željenu količinu i dlanom oblikujte pljeskavicu. Ređajte pljeskavice na pleh obložen papirom za pečenje. Možete napraviti tanke ili debele pljeskavice, po želji. Pecite na 200 stepeni 15 minuta i potom pažljivo okrenite. Nastavite da pečete još 15 minuta dok ne porumene i ne postanu hrskave oko ivica. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade na plehu nekoliko minuta. Uživajte u posnim pljeskavicama od spanaća, kinoe i krompira.

Pogledajte više