AVGOLEMONO - GRČKA PILEĆA SUPA SA LIMUNOM: Vrhunski ukus, a možete je jesti i kao samostalan obrok
Za danas preporučujemo pileću supu malo drugačiju od one koju su spremale vaše bake i mame. U ovu se dodaje limun. Pored toga, idu i mućena jaja, pa je ukus puniji i supa se može jesti kao lagan obrok.
Sastojci:
- 1,4 kg celog pileta
- 12 šolja vode
- 2 šargarepe
- 2 stabljike celera
- 1 glavica crnog luka
- 2 lovorova lista
- 5 celih zrna bibera
- 2 kašičice soli
- 1/2 šolje orzo testenine
- 3 jaja
- 1 kašičica izrendane limunove kore
- 4-6 kašika isceđenog limunovog soka
- mleveni biber po ukusu
- grančice mirođije (opciono)
Priprema:
U šerpu ubacite piletinu isečenu na 6 komada, vodu, šargarepe izrezane na četvrtine, stabljike celera, lovorove listove, biber u zrnu i so. Najpre zagrejte pileću supu na maksimalnoj temperaturi do ključanja, pa smanjite na srednje nisku temperaturu i kuvajte oko 1-1,5 sat. Procedite pileću supu u drugu šerpu, pa kuvajte dok ne proključa. Dodajte orzo testeninu i kuvajte dok ne omekša.
U činiji umutite jaja i dodajte limunovu koricu i limunov sok, neprekidno muteći. Odvojite dve šolje supe, pa postepeno dodajte u smesu sa jajima i limunom, mešajući čitavo vreme. Mešanjem sprečavate da se umućena jaja zgrušnjavaju. Vratite ovu mešavinu postepeno u lonac sa pilećom supom, pa kuvajte na laganijoj vatri oko 5-10 minuta. Dodajte so i biber po ukusu, a možete pileću supu ukrasiti grančicama mirođije.
Tradicionalno, supa se služi bez pilećeg mesa. Po želji, možete ga vratiti u supu ili služiti sa strane.
(Stvarukusa/mondo)