HAJDUČKA TEPSIJA: Tradicionalno jelo iz Hercegovine, sočna teletina sa crnim lukom i belim vinom
21. 03. 2024. u 14:00
Ovaj gurmanski specijalitet se sprema sa teletinom i crnim lukom, a lagano se krčka u vinu sa začinima. Danas je ovaj recept pomalo zaboravljen, zato vam predlažemo da ga napravite i saznate zašto je ovo jelo bilo toliko popularno nekada.
Sastojci:
- 1,5 kg teletine
- 1,5 kg crnog luka
- 3 zelene paprike
- 2 veze peršuna
- 7 čenova belog luka
- 300 ml belog vina
- 150 ml vode
- 3 kašike ulja
Priprema:
Komad teletine posolite i pobiberite, pa zasecite na više mesta. U svaki prorez ubacite čenove belog luka unutra. Zatim ga stavite u nauljenu zemljanu tepsiju. Preko poređajte crni luk isečen na rebarca.
U činiji pomešajte iseckani peršun i papriku, pa dobro posolite i pobiberite. Zatim sipajte belo vino, ulje i vodu. Promešajte, pa dobijenom marinadom prelijte meso.
Poklopac zemljane posude prvo potopite 10 minuta u hladnu vodu, pa poklopite posudu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°S oko sat vremena i 15 minuta. Za to vreme ne skidajte poklopac.
(Stvarukusa/mondo)
Pogledajte više