TURSKI SPECIJALITET, SPOJ MIRISA I UKUSA: Za današnji ručak probajte nešto drugačije - Kebab od belog mesa

Новости онлине 14. 03. 2024. u 09:30

KEBAB je čuveno tursko jelo koje se pravi od mlevenog mesa.

Foto: Shutterstock

Dosta podseća na naše ćevape, a pravi se tako što se meso dobro začini, obavezno se doda loj, a onda se obmota oko štapića za ražnjić.

Sastojci:

  • 1 kg belog mesa 
  • 1 crni luk
  • 1 crvena paprika
  • 3-4 kašike seckanog peršuna
  • 1 kašičica limunove kore
  • 1-2 kašike brašna 
  • 2 kašičice soli
  • 1,5 kašičica paprike
  • 1/2 kašičice crnog bibera
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 šolja ovčijeg loja
  • Za premazivanje:
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika paradajz paste
  • 2 kašike kečapa
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašičica sirćeta
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice paprike

Priprema:

Ako niste mogli da pronađete mleveno belo meso, onda belo meso usitnite u blenderu. Zatim meso stavite u neku posudu, a u blenderu usitnite crni luk i papriku. Procedite kroz sito i dodajte u belo meso. Tečnost ostavite sa strane, jer će vam trebati za kasnije. Zatim dodajte brašno, so, biber, pospite slatku papriku i beli luk u prahu. Sve dobro sjedinite rukama, pa dodajte loj. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru 2 sata. Pola sata pre upotrebe potopite štapiće za ražnjiće u vodu. Uzmite dva štapića, pa obmotajte meso okolo. Tako uradite dok ne potrošite štapiće i meso. 

Poređajte na rešetku rerne, a ispod stavite pleh obložen alu folijom. Pecite u zagrejanoj rerni na 250°C oko 10-15 minuta. 

Preliv:

U posudu gde je tečnost od paprika sipajte ulje, kečap, paradajz pastu, sok od limuna, sirće, so i slatku papriku. Premažite kebab i vratite u rerni na još 10-15 minuta. 

(Stvarukusa/mondo)

Pogledajte više