TURSKI SPECIJALITET, SPOJ MIRISA I UKUSA: Za današnji ručak probajte nešto drugačije - Kebab od belog mesa
KEBAB je čuveno tursko jelo koje se pravi od mlevenog mesa.
Dosta podseća na naše ćevape, a pravi se tako što se meso dobro začini, obavezno se doda loj, a onda se obmota oko štapića za ražnjić.
Sastojci:
- 1 kg belog mesa
- 1 crni luk
- 1 crvena paprika
- 3-4 kašike seckanog peršuna
- 1 kašičica limunove kore
- 1-2 kašike brašna
- 2 kašičice soli
- 1,5 kašičica paprike
- 1/2 kašičice crnog bibera
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 šolja ovčijeg loja
- Za premazivanje:
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika paradajz paste
- 2 kašike kečapa
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašičica sirćeta
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice paprike
Priprema:
Ako niste mogli da pronađete mleveno belo meso, onda belo meso usitnite u blenderu. Zatim meso stavite u neku posudu, a u blenderu usitnite crni luk i papriku. Procedite kroz sito i dodajte u belo meso. Tečnost ostavite sa strane, jer će vam trebati za kasnije. Zatim dodajte brašno, so, biber, pospite slatku papriku i beli luk u prahu. Sve dobro sjedinite rukama, pa dodajte loj. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru 2 sata. Pola sata pre upotrebe potopite štapiće za ražnjiće u vodu. Uzmite dva štapića, pa obmotajte meso okolo. Tako uradite dok ne potrošite štapiće i meso.
Poređajte na rešetku rerne, a ispod stavite pleh obložen alu folijom. Pecite u zagrejanoj rerni na 250°C oko 10-15 minuta.
Preliv:
U posudu gde je tečnost od paprika sipajte ulje, kečap, paradajz pastu, sok od limuna, sirće, so i slatku papriku. Premažite kebab i vratite u rerni na još 10-15 minuta.
(Stvarukusa/mondo)