KAO STVORENE ZA NEDELJNI RUČAK: Ćufte na italijanski način
DANAS su ćufte uobičajeno jelo koje se voli širom sveta.
Sastojci:
* špagete, 1 pakovanje
ZA ĆUFTE:
* juneće mleveno meso, 500 gr
* krupnije prezle, 1 šolja
* crni luk, 1 glavica
* beli luk, 3 čena
* jaja, 1 kom
* rendani parmezan, 2 kašike
* so, po ukusu
* biber, po ukusu
* maslinovo ulje, po potrebi
* peršun, po ukusu
* bosiljak, po ukusu
ZA SOS:
* gusti paradajz, 500 ml
* beli luk, 2 čena
* maslinovo ulje po potrebi
* italijanska mešavina začina (bosiljak, majčina dušica i origano), po želji
* čili, po želji
Priprema:
U činiji sjedinite prezle, narendan crni luk i propasiran beli luk. Dodajte meso, parmezan i sve ostale sastojke osim ulja, pa sve dobro izmesite rukama.
Od smese oblikujte okrugle ćuftice ujednačene veličine i pržite ih na zagrejanom maslinovom ulju. Dok se ćuftice prže, povremeno protresite tiganj da se sa svih strana lepo zapeku, ali ne sasvim. Prebacite ih u tanjir, pa u isti tiganj dodajte još malo maslinovog ulja i propržite crni i beli luk. Dodajte ostale sastojke i krčkajte na umerenoj temperaturi. Kad se sos lepo zgusne, ubacite ćufte i kuvajte oko 10 minuta.
Začinite po ukusu. Servirajte sa skuvanim špagetama.
(Super recepti/Žena)