SPREMA SE TRADICIONALNO U ALŽIRU: Jerišni pilav - Rešta, sigurno će vam se dopasti

Бојана Јовановић 21. 08. 2024. u 07:00

REŠTA je tradicionalno alžirsko jelo koje se sprema povodom praznika Hašure.

FOTO: Promo

Prema običaju za ovo jelo se upotrebljava komad mesa od kurbana.

Rešta je specifično jelo za grad Alžir, dok drugi regioni prave kuskus, ful, kokošije meso ili teletinu.

 

Potrebno je:

  • rešta (ili špagete),
  • kašika pročišćenog putera,
  • veća glavica crnog luka,
  • 2 kocke za supu,
  • 1/2 kašičice bibera,
  • štapić cimeta,
  • 300 g leblebija,
  • 4 repe isečene napola,
  • 3 kašike ulja,
  • komadi piletine u zavisnosti od broja osoba,
  • kašika putera,
  • cimet u prahu za dekoraciju

Priprema

Najpre potopite leblebije da odstoje preko noći. U šerpi na srednjoj vatri propržite pročišćeni puter sa seckanim lukom i komadima piletine. Dodajte dve kocke za supu, biber i štapić cimeta, leblebije i oko 1/2 l vode (po potrebi dodajte još) i ostavite da se krčka. Posle 30 minuta dodajte oljuštenu repu, isečenu po dužini.

Nastavite da kuvate, nadgledajući nivo vode. Istovremeno stavite reštu (ili špagete) u posudu, pa dodajte tri kašike ulja, sve izmešajte obema rukama i stavite u aparat za kus-kus. Pokrijte, uključite i kada voda ispari izvadite iz aparata. Navlažite reštu hladnom vodom, pustite da dobro upije tako što ćete podići rezance između prstiju, pa ih vraćati u posudu da ispari voda po drugi put.

Prilikom posluživanja prelijte reštu s malo sosa od kašike rastopljenog putera, ostavite da upije, a zatim je prebacite u odgovarajuću posudu, stavite komade piletine, leblebije i repu.

Pospite cimetom.

Pogledajte više