KUS-KUS S JAGNJETINOM I POVRĆEM: Recept za gurmanski ručak

Bojana Jovanović

20. 08. 2024. u 08:00

Za posluživanje stavite kus-kus na veliki tanjir, rasporedite meso i povrće oko njega, ukrasite s nekoliko prstohvata cimeta i poslužite vruće

FOTO: Promo

Potrebno je za sos:

  • nekoliko komada jagnjetine,
  • 2 glavice narendanog crnog luka,
  • 2 čena narendanog belog luka, šoljica leblebija (potopljene dan pre),
  • 1 narendani paradajz,
  • kašika paste od paradajza,
  • 8 šargarepa,
  • 125 g maslaca,
  • 1 stabljika celera,
  • 3 kašike ulja,
  • so,
  • biber,
  • kašika crvene slatke ili ljute paprike,
  • kašika mešavine začina ras-el-hanut (ako imate),
  • kašika kurkume,
  • 1/2 kašike cimeta,
  • kašičica mlevenog korijandera,
  • čili po ukusu (može i bez njega),
  • tikvica.

Za kus-kus:

  • 3 šolje kus-kusa srednje veličine zrna,
  • 2 kašike maslinovog ulja,
  • voda,
  • 2 kašičice soli,
  • 3 kašike pročišćenog maslaca

U loncu dinstajte luk, beli luk, začine i meso na ulju, najmanje 10 minuta, dok meso ne porumeni a luk ne postane providan. Zatim dodajte 1,5 l vode i leblebije. Ostavite da se kuva. Pre nego što meso bude gotovo dodajte šargarepu isečenu na veće komade i prokuvajte. Zatim dodajte tikvicu i po potrebi još vode, da dobijete dovoljno sosa. Nakon što su meso i povrće skuvani, izvadite meso i stavite ga na tanjir. Onda pripremajte kus-kus tako što ćete semenke, za početak, isprati hladnom vodom. Prespite ih u veću posudu, dodajte kašiku ulja i izmesite rukama sve dok više ne bude grudvica. Ostavite kus-kus na sobnoj temperaturi dok se dobro ne hidrira. Kuvajte ga na pari u posebnoj posudi za kuvanje kus-kusa oko 20 minuta, dok ne počne para da izlazi na vrhu. Posle 20 minuta kus-kus prebacite u veliku dublju posudu. Posolite ga i poprskajte s malo vode, dobro promešajte i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Zatim ponovo stavite kus-kus na paru da se kuva po drugi put.

Kuvajte 20 minuta nakon što počne da izlazi para. Ponovo stavite u dublju posudu i poprskajte sa malo vode u koju ste dodali so. Još jednom ponovite postupak kuvanja kus-kusa na pari, oko 20 minuta.

Na kraju stavite u dublju posudu i dodajte pročišćeni maslac (možete dodati mešavinu pročišćenog maslaca i maslinovog ulja ili samo maslinovo ulje) i blago mešajte. Kus-kus mora biti bez grudvica i da se svako zrno odvaja za sebe. Za posluživanje stavite kus-kus na veliki tanjir, rasporedite meso i povrće oko njega, ukrasite s nekoliko prstohvata cimeta i poslužite vruće.

Pogledajte više