UKUS JE EGZOTIČAN I BOGAT: Piletina sa kikirikijem, ljutom papričicom i kokosom
PILETINA sa kikirikijem, ljutom papričicom i kokosom pravi se od komada pilećeg mesa, koji se peku u rerni na plehu.
Evo kako da napravite piletinu sa kikirikijem, ljutom papričicom i kokosom!
Sastojci:
* 4 čena belog luka, narezana
* 2 kašike smeđeg šećera
* 4 kašike tamnog soja sosa
* 1 kašičica mlevene kurkume
* 2 kašičice mlevenog korijandera
* 1-2 kašičice pahuljica ljute papričice
* 1 stabljika limunske trave, uklonjeni spoljni slojevi, koren isečen i stabljika tanko isečena
* 2 kašike ulja
* 200 ml punomasnog kokosovog mleka
* 1 kg pilećih bataka
* 250 g pečenog kikirikija
* 2 limete
* 2 mlada luka, isečena
* 2 crvene ljute papričice, tanko narezane
* Veza korijandera, listovi grubo iseckani
Recept za piletinu sa kikirikijem, ljutom papričicom i kokosom:
Korak 1:
Napravite čili pastu
Da biste napravili piletinu sa kikirikijem, ljutom papričicom i kokosom u procesoru za hranu ili blenderu izmiksirajte beli luk, pola šećera i pola soja sosa sa mlevenom kurkumom i korijanderom, pahuljicama ljute papričice, limunskom travom, uljem i polovinom kokosovog mleka, da dobijete glatku pastu.
Korak 2:
Marinirajte piletinu
Pomešajte mešavinu kokosovog mleka sa piletinom, poklopite i ostavite da se marinira u frižideru najmanje 1 sat, ali što duže to bolje. Izvadite piletinu iz frižidera oko 20 minuta pre nego što planirate da je kuvate.
Korak 3:
Zagrejte rernu
U procesoru za hranu/blenderu umutite polovinu kikirikija zajedno sa preostalim šećerom, soja sosom i kokosovim mlekom i sokom od 1 limuna. Stavite na jednu stranu. Zagrejte rernu na 200°C. Piletinu i višak marinade poređajte na pleh zajedno sa mladim lukom.
Korak 4:
Prelijte sosom
Pecite 35-40 minuta dok piletina ne poprimi zlatnu boju. Izvadite iz rerne i prelijte sosom od kokosa i kikirikija, a zatim pospite preostalim kikirikijem (ili poslužite uz njega pojedinačno), svežim ljutim papričicama i seckanim korijanderom. Preostalu limetu isecite na kriške za ceđenje preko piletine. Uživajte u piletini sa kikirikijem, ljutom papričicom i kokosom.
(StvarUkusa/Mondo)