TRADICIONALNO JELO KOJE SRBI OBOŽAVAJU: Slana sarma torta idealna za slave

Novosti online

09. 12. 2023. u 11:00

RECEPT za slave, ali i za porodični ručak. Ovo je jedan od najboljih recepata za slanu tortu, jer se pravi od sastojaka za sarmu.

Foto Printscreen/YT/Even More Delicious!

Jedan od specijaliteta bez kojeg ne može da se zamisli zima je i sarma, a mi vam predlažemo da isprobate i fantasičan recept za sarma slanu tortu.

Slane torte su najlepši ukras svake trpeze, ipak, jedan recept se izdvaja od svih drugih.

Ova se konkretno pravi sa slatkim kupusom, ali vi lako možete da ga zanemite slanim.

Ovako pripremljenu slanu tortu možete da služite i za ručak.

Potrebno:

* 1 veliki kupus

* 1 jaje
* 400-450 g mlevenog mesa
* 1 crni luk
* 1 šargarepa
* 1/2 kašičice začina za meso
* 100 g pirinča
* 2 kašičice paradajz paste
* 4 kašika vode  
* 1 kašika pavlake

Recept za slanu sarma tortu: 

Nekoliko većih listova sa kupusa kratko blanširajte, a ostatak izrendajte. Skuvajte pirinač, pa procedite. U tiganju na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, pa kada omekša dodajte rendanu šargarepu. Dodajte dobijenu smesu u mleveno meso, pa dodajte jaje, so, biber, začin za meso, seckani kupus i pirinač. Sve dobro sjedinite. Tiganj nauljite, pa poređajte listove kupusa tako da vire spolja, ali i da pokriju dno. Sipajte smesu sa mesom, poravnajte, pa zatvorite listovima koji vire iz tiganja, ako i celim listovima koji su ostali. Paradajz pastu pomešajte sa vodom i sipajte preko slane torte. Poklopite i krčajte 10 minuta, a onda sipajte 200 ml vode i ponovo poklopite, pa kuvajte još 40 minuta. Sarma slana torta je gotova.

(StvarUkusa)

Pogledajte više